четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

ZAŠTO IZBEGLICE ŽELE BAŠ U NEMAČKU?

„U novoj fazi ponuditi izbeglicama ostanak“

Iako izbeglice prvenstveno žele da odu u zemlje zapadne Evrope, u narednoj fazi im treba ponuditi da ostanu u Srbiji.

IZVOR: B92

To je gostujući u Kažiprstu predložila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je prethodnih dana boravila u Preševu, gde se nalazi prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog istoka koje preko Grčke i Makedonije stižu u Srbiju.

“Odnos građana je nepromenjen, tolerantan i oni razumeju patnju ljudi. Trude se da im poognu koliko mogu. Odnos države je dosta bolji, svi su jako dobro organizovani, od Komesarijata za izbeglice, preko Crvenog krsta do vojske i policije. Svi rade svoj posao i svaka karika dobro funkcioniše“, kaže Jankovićeva.

Prema njenim rečima, izbeglice su uplašene, ali nemaju primedbe.

“Oni nemaju primedbe, osim što su uplašeni za svoju budućnost i generalno su uplašeni oko svega što im se dešava. To izaziva određene probleme, nerazumevanja i nejasnoće kod procedure izdavanja potvrda. Postoji jezička barijera, uprkos pričama da je većina izbeglica visoko obrazovana, veći deo njih ne govori englesku, postoje prevodioci, ali to nije dovoljno“, napominje Jankovićeva.

Poverenica dodaje i da ne treba čekati instrukcije iz Evropske unije.

“Sistem zdravstva je dosta dobro organizovan, ali država treba da bude spremna za predstojeće dane. Najhitnije je izgraditi prihvatni centar u Beogradu, a iako evropski zvaničnici navode da je potreban jedinstven sistem EU, ne treba da čekamo EU. Potrebno je kvalitetnije upravljanje migracijama u Srbiji“, ističe Jankovićeva.

Takođe, ona kaže da postoji još jedna mogućnost za rešavanje problema izbeglica.

“Treba razmisliti, ponuditi opciju da ti ljudi ustanu u delovima Srbije koji su pusti. Tu bi trebalo uraditi selekciju, detaljnu bezbednosnu procenu, iako niko u ovoj fazi ne želi da ostane u Srbiji, možda će se to promeniti u nekoj novoj fazi“, predložila je Jankovićeva.

Gošća Kažiprsta je apostrofirala ulogu medija i državnih službenika.

“Posle apela koji smo uputili pre desetak dana, reagovali su mediji i izveštavali u skladu sa novinarskim kodeksom. Funkcioneri naročito ne treba da izazivaju uznemirenje svojim izjavama, treba da znaju koliko su njihove reči značajne“, dodala je Jankovićeva.

Komentarišući najave desničarskih organizacija koje planiraju protestne skupove protiv izbeglica, Jankovićeva navodi da nadležni treba da reaguju u skladu sa zakonom i da procene da li su vrednosti koje bi bile promovisane na tim skupovima u skladu sa zakonima i Ustavom.