DISCIPLINSKI sud Vojske Srbije utvrdio je odgovornost devetorice oficira koji su prošle godine u vojnim magacinima „zagubili“ akumulatore za avione „mig 21“ i „mig 29“, zbog čega je više od tri meseca vazdušni prostor Srbije bio nebranjen. Za propust koji su napravili, dvojica njih kažnjena su smanjenjem plata za pet odsto, dok su ostalima izrečene samo opomene. Sa ovim se, kako saznajemo, ne slaže ministar Bratislav Gašić, koji priprema reviziju postupka.

Vojni disciplinski sud utvrdio je odgovornost pukovnika Dragoljuba Spasića i Slaviše Ilića, potpukovnika Zvonimira Levića, Momčila Đorđevića i Mikele Mandića, kapetana Miše Đorđeva, Miloša Vesića, Miroslava Carana, kao i Jovice Kostova. Ove starešine Centralne logističke baze Generalštaba VS načinile su niz propusta koji su doveli do višemesečnog prizemljenja lovačke avijacije, iako su se preko potrebni akumulatori sve vreme nalazili u vojnim magacinima.

Ovi oficiri neće odgovarati ni na sudu, jer je Više javno tužilaštvo u Beogradu donelo odluku da ne pokreće krivični postupak. Procenjeno je da „ne postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

ZABORAV U MAGACINUVIŠEMESEČNO prizemljenje lovačkih aviona prošle godine najduži je period nebranjenog neba u novijoj istoriji Srbije. Za sve to vreme u jednom od vojnih skladišta u Pančevu „spavale“ su 302 akumulatorske ćelije, koje čine čak 18 akumulatora – dovoljno za poletanje cele srpske lovačke avijacije.

Vojni disciplinski organi devetorici pripadnika VS izrekli su izuzetno blage kazne, uprkos teškim posledicama koje je njihov propust izazvao za sistem odbrane i ugled države. Osim što je Srbija mesecima bila bez zaštite svog vazdušnog sistema, nemar starešina Centralne logističke baze izazvao je bruku međunarodnih razmera.

Vojna delegacija predvođena ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, tokom posete Moskvi juna prošle godine, zamolila je ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua da Srbiji pozajmi dva akumulatora za „migove“, kako bi lovačka avijacija mogla da brani nebo ali i učestvuje na vojnoj paradi u čast 70. godišnjice oslobođenja Beograda. Srpski „lovci“, posle višemesečne pauze, poleteli su tek krajem avgusta, pošto su na Aerodrom Batajnica stigli ruski akumulatori vredni 87.000 evra, čiju je isporuku kao poklon odobrio lično predsednik Rusije Vladimir Putin. (Novosti)