Oko 80 radnika „Porečja iz Vučja“ ostaće bez posla, jer ni posle dva javna poziva ova firma nije uspela da se privatizuje, pa je poslovodstvo zatražilo uvođenje stečaja. Ta odluka je doneta kako bi se od poverilaca zaštitila imovina firme s obzirom na to da je prestao da važi period u kome je preduzeće bilo zaštićeno od prinudnih izvršenja. Sve što se ubuduće bude dešavalo sa „Porečjem“ zavisiće od odluke privremenog stečajnog upravnika koga imenuje leskovački Privredni sud.

Ni namera Vlade Srbije da posle privatizacije uslovno otpiše sve obaveze „Porečja“ prema državnim poveriocima, koje čine 80 odsto ukupnog duga od oko 10 miliona evra, nije pomogla da ovo preduzeće dobije novog vlasnika. Firma je najpre prodavana za punu cenu od 7,8 miliona evra, a u drugom pozivu je nuđena za trećinu vrednosti.

– Procenjena vrednost preduzeća je bila velika. Ne želim da kažem da je u tome postojala loša namera. Pretpostavljam da će neko ko ima najveću prohodnost u svim institucijama doći u firmu kao zakupac i u dogovoru sa stečajnim upravnikom kupovati deo po deo firme – kaže Nebojša Videnović, v. d. generalnog direktora „Porečja“.

Prema njegovim saznanjima, čak 16 investitora pismom o namerama iskazalo je zainteresovanost za „Porečje“. Videnović veruje da su od nadmetanja odustali i zbog straha kakve će sve probleme zateći.

– Sve obaveze smo prikazali u konkursnoj dokumentaciji, ali je vladalo nepoverenje. Dve godine smo, bez ikakve pomoći države, uspevali da firmu održimo u životu i da isplaćujemo minimalne zarade. Pokazali smo vitalnost, ali ni to nije bilo dovoljno – objašnjava Videnović.

I gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da preduzeće ni u najbolja vremena nije vredelo više od polovine tog iznosa.

– Svi koji su bili zainteresovani i dalje su tu, od Slobodana Pavlovića iz Čikaga, preko „Delte“ i preduzeća „Mladost“ iz Niša, do nekoliko leskovačkih preduzeća među kojima su „Jugprom“ i „Fungojug“. Siguran sam da će „Porečje“ imati perspektivu, ali mora da dođe u domaćinske ruke – ocenio je Cvetanović. (Novosti)