петак, 26 априла, 2024
vesti online

Vojni sindikat podneo prijavu protiv Vulina

Vojni sinidkat Srbije podneo je danas Upravnoj inspekciji, prijavu protiv ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog nezakonitog postupanja u postupku utvrđivanja reprezentativnosti Vojnog sindikata Srbije, za teritoriju Srbije u delatnosti odbrane, saopštio je taj sindikat.

Piše: FoNet

Beograd 14. jun 2017. 22:07

 Vojni sindikat podneo prijavu protiv Vulina

U saopštenju, sindikat navodi da je Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca podneo zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti Vojnog sindikata Srbije za teritoriju Srbije u delatnosti odbrane.

Odbor je trebalo o tom zahtevu da odluči u roku od 30 dana, ali to nije učinio ni za više od pet meseci.

Zbog toga je, kako predviša zakon, od ministra za rad, novim zahtevom iz februara 2017. zatraženo da sam odluči o tome i donese rešenje kojim će se to pravo priznati Vojnom sindikatu Srbije, što on do danas takođe nije učinio.

Na taj način ministar za rad se pridužio onima koji svesno krše zakone koje su dužni da sprovode i štite, navodi se u saopštenju.

Reprezentativnost u delatnosti odbrane na teritoriji Srbije, važna je Vojnom sindikatu Srbije, zbog toga što nakon njenog priznavanja taj sindikat dolazi u poziciju da sa Vladom Srbije pregovara o zaključenju posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u delatnosti odbrane, kaže se u saopštenju.

Sindikat je ocenio da je „očigledno da ministar za rad, više od 270 dana, svesno i namerno opstruiše priznavanje ovog prava pripadnicima Vojske Srbije, grubo kršeći Zakon o radu za koji je nadležan, ometa u ostvarivanju prava iz radnog odnosa što je presedan.

– (Danas)