недеља, 5 маја, 2024
vesti online

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ЗАСЕДАО: „Србијо, приведи нападаче на новинаре, а што се тиче Русије…“

Европски парламент усвојио је данас Резлоуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтеграција, даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ и наводе приоритети реформског процеса. Европски парламент је на пленарном заседању у Стразбуру великом већином гласова – 524 гласа за од присутних 673 – усвојио Резолуцију о Србији.

Европски парламент (фото: independent.co.uk видео принтскрин)

Како преноси Танјуг, резолуција „поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција“, а држава позива да у комуникацији са грађанима „активно промивише своју ЕУ стратегију“.

Европски парламент поздравља отварање осам поглавља у приступним преговорима и износи очекивање о отварању нових поглавља са Србијом, поздравља се и генерално побољшање економске политике у земљи и напредак ка функционалној тржишној економији, наглашава важност средњих и малих предузећа и позива на „даље побољшање пословног окружења“ у земљи, наводи Танјуг.

Резолуција потом доноси позив Европског парламента да Србија постепено усклади „своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући и политику према Русији.“

Такође, Србија је похваљена за „конструктиван и хуман однос“ према мигрантима, наглашен је „напредак у области правосуђа“, али је истакнуто да „независност правосуђа још није осигурана у пракси“.

Резолуција изражава и „забринутост због недовољног напретка у борби против корупције“, па се тражи од Србије „јасна политичка воља да се то питање реши“.

Од Србије се тражи даља залагање на заштити припадника рањивих група као што су Роми, особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, мигранти и затвореници, преноси Танјуг.

У Резолуцији је изнета и критика да област у којој нема напретка јесте слобода изражавања и присуство самоцензуре у медијима у Србији.

Европски парламент поручује да „аутономија Војводине не сме бити ослабљена“, наглашава се у агенцијском извештају, а потом наводи да се тражи пуна сарадња са Трибуналом, те „нормализација односа са Приштином“ и „пуна примена“ договореног у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и „питање Заједнице српских општина“, наводи Танјуг.

А у извештају који доноси Курр, додаје се и то да је у резолуцији Европском парламенту велики простор дат питању слободе изражавања и независности медија, а да је од власти у Србији затражено да „јавно и неопозиво осуди све нападе, обезбеди одговарајућа средства за ефикаснију истрагу напада на новинаре и медије да би починиоци били приведени правди“.

Резолуција није обавезујућег карактера, али има тежину политичке препоруке једне од три најзначајније институције ЕУ, истиче Танјуг. (Pravda)