субота, 27 априла, 2024
vesti online

Vlasnici srušenih lokala u Savamali tuže državu

Beograd – Vlasnici lokala, čije su objekte u Hercegovačkoj ulici bagerima u noći 25. aprila porušili za sada nepoznati počinioci pod fantomkama, najavili su za Danas da će tužiti državu Srbiju i grad Beograd. Oni navode da će zaštitu zatražiti i od međunarodnih institucija i da očekuju obeštećenje za pretrpljenu štetu i izgubljenu dobit. Reč je o Vladimiru Markoviću, vlasniku preduzeća Transport peroni i Dušanu Miljeviću, vlasniku firme Iskra.

Vlasnik preduzeća Transport peroni kaže da je to preduzeće 2001. godine zaključilo ugovor o zakupu sa tada SR Jugoslavijom-Komisijom za administrativna pitanja Savezne Vlade prema tadašnjim propisima i da su svi sagrađeni objekti dobili saglasnost nadležnog organa a preduzeće je 2003. godine podnelo zahtev za legalizaciju, koja ni do današnjeg dana nije okončana.

Vlasnik firme Iskra d. o. o. Dušan Miljević, čijih 1.000 kvadrata poslovnog prostora je srušeno u Hercegovačkoj ulici, kaže da ih je gradila državna firma pre 50 godina, a da on nije dodao ništa od kada je kupio preduzeće. Kako kaže, osim što mu je imovina srušena, Grad je izvršio i bespravnu eksproprijaciju 1.400 kvadrata zemljišta, a u trenutku rušenja nijedan objekat njegove firme nije ispunjavao zakonske uslove da bude srušen, pošto su neki objekti imali važeću privremenu dozvolu, neki važeću upotrebnu dozvolu, a neki važeću građevinsku dozvolu.

– (Danas)