петак, 29 марта, 2024
vesti online

MOŽE LI DA SPREČI RAT: Maduro spreman da hapsi proizvođače hrane

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro zapretio je u subotu preuzimanjem fabrika koje su prekinule proizvodnju i hapšenjem njihovih vlasnika, nakon što je doneo dekret kojim su mu proširena ovlašćenja za reagovanje u ekonomskoj krizi.

Ima podršku radnika, vojske i komunista: Nikolas Maduro (Ilustracija: Pravda)

Maduro je ovo izjavio posle upozorenja koje mu je uputila opozicija, prenosi AP.

Vođe opozicije tvrde da će venecuelansko društvo „eksplodirati“ ukoliko Maduro pokuša da blokira pokušaj raspisivanja referenduma o njegovom opozivu.

Maduro je na mitingu svojih pristalica u prestonici Karakasu naredio da se preduzmu „sve moguće akcije za oporavak proizvodnog aparata koji je paralisala buržoazija“.

Venecuelanski predsednik je kazao i da poslovni ljudi koji „sabotiraju zemlju“ zaustavljanjem proizvodnje hrane u svojim fabrikama rizikuju da „završe u lisicama“.

AP navodi da je prošlog meseca najveći venecuelanski snabdevač hranom i pićem „Empresas Polar“ zatvorio svoju poslednju pivaru koja je radila, pravdajući to time da nije imao pristup čvrstoj valuti kojom bi kupio sirovine.

Maduro optužuje „Polar“ i druge firme da pokušavaju da destabilizuju finansijski opterećenu zemlju tako što izazivaju nestašice osnovnih potrebština, od hrane i pića, preko lekova pa sve do toalet papira.

Juče su u Karakasu održana dva mitinga za i protiv Madura, čiji protivnici traže od Nacionalne izborne komisije da donese odluku o validnosti oko 1,8 miliona potpisa prikupljenih za održavanje referenduma o opozivu predsednika.

Da podsetimo, u Venecueli već nekoliko godina proizvođači i distributeri osnovnih potrebština, koje Maduro optužuje da rade u sprezi sa američkim obaveštajnim službama, zaustavljaju protok osnovnih namirnica, čime je izazvana nezapamćena glad u ovoj zemlji. Situacija je kulminirala prošle nedelje, kada je objavljeno da u skladištima ima hrane još za svega dve nedelje. Analitičari idu toliko daleko da predviđaju da, ukoliko se situacija ne razreši narednih dana, zemlji prete neviđeni nemiri, pa čak i rat.

Izvor: Tanjug/Pravda