петак, 26 априла, 2024
Istaknutovesti online

Vesna Mališić je mala beba da razume srpske manipulacije

Vesna Mališić Foto:Zoran Lončarević

Donedavna zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a Vesna Mališić izjavila je u emisiji „Iza vesti“ da su uslovi za rad novinara u NIN-u bili teški, ali da su oni nastavljali da rade zbog osećanja profesionalizma i slobode. „Očekivali smo da će ona da nam se obrati, ali se to nije desilo. Pet meseci nam se ona nije obratila. Da ne govorim o tome da je rekla da je NIN dobila na poklon, kao čokoladu, novinu, što je unutar redakcije izazvalo nelagodu i nepoverenje“, istakla je Mališić.

Inače, Vesna Mališić je prva dala otkaz u NIN-u prošle nedelje i odbila je da bude nove koncepcije ovog nedeljnika.

Ona je objasnila da je redakcija NIN-a do sada radila u teškim uslovima, zbog politike menadžmenta da se ne primaju novi ljudi i zbog malih plata, ali da su „novinari imali osećanje da imaju slobodu“, pa su nastavili sa radom.

„To je bila najvažnija vrednost koju smo mi čuvali. Zbog toga smo prihvatali i to da budemo skrajnuti iz kompanije. Da nemamo reklame i da se sama kompanija ponaša kao da smo neko neželjeno dete. Ali smo bili zbijeni zbog osećanja da radimo nešto po svojoj savesti, po svom profesionalnom razumevanju stvari, i da radimo u interesu javnosti i slobodno“, istakla je Mališić za N1.

„Na ulici smo saznali da je Jelena Drakulić vlasnik NIN-a“

Međutim, dodatni problemi su se javili kada se pojavila nova vlasnica, Jelena Drakulić Petrović.

„Bili smo skrajnuti i pre nego što je Jelena Drakulić postala vlasnica. Ali, činjenica je da smo tu novost saznali tako što smo saznali na ulici. Izašla je vest, zvale su nas kolege, a mi to nismo ni znali. To je bio prvi signal da to nije bilo normalno… Očekivali smo da će ona da nam se obrati, ali se to nije desilo. Pet meseci nam se ona nije obratila. Da ne govorim o tome da je rekla da je ona dobila na poklon, kao čokoladu, novinu, što je unutar redakcije izazvalo nelagodu i nepoverenje“, objasnila je Mališić.

 

Pročitajte još:

 

Dodaje da su novinari o gotovo svim novinama koje su se događale unutar redakcije saznavali na ulici, od prijatelja, ili iz drugih medija.

Novi nedeljnik uskoro pred čitaocima

Podsetimo, članovi dosadašnje redakcije NIN-a nastavljaju rad u novom nedeljniku United Media. Redakcija, zajedno sa Vesnom Mališić i Milanom Ćulibrkom, biće deo novog nedeljnog izdanja koje će se vrlo brzo naći pred čitaocima širom zemlje.

Kako je navedeno, urednički koncept koji su oni do sada negovali u potpunosti se slaže sa politikom poslovanja United Media i on se neće menjati ni u narednom periodu.

„Uprkos prividu bogatstva medijske scene i širokog izbora, svedoci smo da je sloboda medija na izuzetno niskom nivou i da je građanima ograničen pristup istini. Biti profesionalan posebno je veliki izazov u današnje vreme. Oduvek smo, kroz rad naših medija, bili posvećeni profesionalnom, objektivnom, nepristrasnom i nezavisnom novinarstvu i duboko sam uverena da će to biti slučaj i sa novim nedeljnikom“, istakla je izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

Ona je dodala i da je dosadašnja redakcija NIN-a današnjim potezom pokazala da svoju profesionalnu ulogu shvata ozbiljno, jer ne žele da prave kompromise sa istinom, sa činjenicama.

U okviru United Media u Srbiji posluju mediji N1, Nova, Danas, Sport Klub a o svim detaljima lansiranja novog nedeljika javnost će biti blagovremeno obaveštena