четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

VELIKA OFANZIVA: Islamska država munjevito osvaja Avganistan, ubijen glavni vođa Talibana!

Džihadisti Islamske države zauzeli su nekadašnje uporište Al Kaide u Avganistanu na kome se bore sa lokalnim talibanskim grupama.

Ubijen vođa Talibana (Foto: izhevskinfo.ru)

Osim toga, oni tvrde da su ubili lidera talibana Mulu Mansura, prenose britanski mediji.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije sa treninga džihadista ID, ali ne u Siriji ili Iraku, već u avganistanskim planinama nadomak granice sa Pakistanom.

Islamska država proglasila je „Vilajet Korasa“ u oblasti Avganistana koja je nekad bila uporište Al Kaide.

Talibani su u međuvremenu oslabljeni žestokom unutrašnjom borbom usled koje se jedna grupacija odvojila i proglasila lojalnom Islamskoj državi. Veruje se da su članovi te otpadničke ćelije odgovorni za još nepotvrđenu smrti izabranog lidera talibana Mule Aktar Mansura. Njegova smrt, ako se dokaže, nagoveštava i sukob među vodećim redovima talibana koji, kako se čini, posrću pred rastućom snagom Islamske države u Avganistanu, piše Dejli mejl.

ID je, kako se navodi, porazila lokalne talibane i počela da regrutuje nove članove iz 25 provincija od 34 avganistanske provincije.
Avganistanski zvaničnici smatraju da Islamska država ne predstavlja još neposrednu pretnju kao na Bliskom istoku, ali da bi za par godina to mogli da budu, piše britanski list. (Pravda)