четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Počeo da radi sistem za elektronske građevinske dozvole

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je pustila u rad elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola ističući da je Srbija tako značajno unapredila privredni ambijent.

Zorana Mihajlović u Agenciji za privredne registre

Foto: Z. Žestić / TanjugZorana Mihajlović u Agenciji za privredne registre

Sistem je počeo da radi u Agenciji za privredne registre i pristupaće mu se putem sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.građevinskedozvole.rs.

Ona je naglasila da je već oko 40 privrednika podnelo prijave za izdavanje elektronske građevinske dozvole.

„Prvi korak je bio izmena Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, a elektronska građevinska dozvola je drugi korak kojim smo ispunili dato obećanje da će početi da radi od 2016. godine“, rekla je Mihajlović novinarima.

Mihajlović je kazala da će elektronska dozvola značajno unaprediti poziciju Srbje na Duing biznis listi Svetske banke koja rangira zemlje po uslovima poslovanja.

Ona je poručila da će najveća korist od uvođenja elektronskih građevinskih dozvola biti iskorenjivanje korupcije.

Mihajlović je kazala da je samo zahvaljujući uvođenju objedinjene procedure i jednošalterskog sistema u martu povećan broj izdatih građevinskih dozvola za oko 40 odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine.

Ministarka je izrazila očekivanje da će tokom januara biti problema u primeni sistema u lokalnim samoupravama koje u tom periodu treba da se uhodaju.

Kako je rekla, od 168 opština svega desetak nisu spremne za izdavanje građevinskih dozvola, a biće u narednih 10 dana.

Mihajlović je kazala da će to ministarstvo na svakih 15 dana slati lokalnim samoupravama svoje timove koji će im pomagati u primeni sistema. (Blic)