понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

UPUT I KARTONI ODLAZE U ISTORIJU Novi zdravstveni informacioni sistem u celoj Srbiji

Čekanje u redu za zakazivanje specijalističkih pregleda u Srbiji odlazi u zaborav jer će za pacijente to ubuduće raditi izabrani lekari u domovima zdravlja.

Zahvaljujući novom integrisanom informacionom zdravstvenom sistemu „Moj doktor“, izabrani lekar zakazivaće termin kod specijaliste ili preglede na ultrazvuku, magnetnoj rezonanci, skeneru, mamografu…

Više neće postojati papirni uputi i sveske za upisivanje termina, a i papirne recepte zameniće elektronski kada u Srbiji bude zaživeo elektronski potpis.

Miroslav Pevac, savetnik ministra zdravlja, tvrdi za „Blic“ da će do kraja godine sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti povezene ovim sistemom.

– To će doneti olakšice pacijentima, ali i sprečiti nestašice zdravstvenog materijala. Sistem je već počeo da se primenjuje u Nišu, a od juče i u Kragujevcu. Početkom maja krećemo da umrežujemo ustanove u Beogradu, a krajem maja i u Vojvodini. Očekujemo da će se liste čekanja smanjiti na mesec dana. U Makedoniji, po čijem primeru ovo radimo, pacijenti su čekali i do 10 meseci, a sada ne čekaju duže od 15 dana – objašnjava Pevac. (Blic)