недеља, 5 маја, 2024
vesti online

IPAK KRAĐA? Hofer ulaže žalbu na ispravnost izbora!

Slobodarska partija Austrije (FPO) uložiće žalbu na nedavno održane predsedničke izbore u Austriji, na kojima je tesno pobedio Aleksander van der Belen.

Hofer (Foto: XinHua)

Na odluku o ulaganju žalbe, za šta rok ističe sutra, ukazuje konferencija za štampu koja je zakazana, a na kojoj će pored lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea govoriti i nekadašnji ministar pravosuđa Austrije Diter Bemdorfer, pravni zastupnik stranke.

Proteklih dana bilo je više najava iz FPO da postoji mogućnost ulaganja žalbe.

Štrahe je rekao da postoji velika verovatnoća osporavanja ishoda izbora zbog velikog broja nepravilnosti, koje se tiču više od 30.000 glasova, kolika je bila razlika između Van der Belena i kandidata FPO Norberta Hofera.

Izgledi na uspeh žalbe su male, tvrde eksperti, jer nije bilo „većih nepravilnosti“ izuzev u Vajdhofenu, jednom staračkom domu u Lincu i Ahornu, gde je gradonačelnik pocepao tri glasačka listića, tvrde zvanični mediji.

Sa druge strane, postoje navodi da je Hofer, koji je pre prebrojavanja glasova pristiglih poštom bio u prednosti, teško pokraden. Naime, kako prenosi austrijski list Di Prese, i samo ministarstvo unutrašnjih poslova je priznalo da su poštanski džakovi iz četiri grada otvarani bez predstavnika izborne komisije.

Štrahe je ranije pominjao i na nedoslednosti u Lincu i Vajdhofenu, gde je izbrojano više glasova nego što ima registrovanih glasača. On je rekao da je u jednom malom mestu kod Vajdhofena, u kom je registrovano 9.000 glasača, izbrojano čak 13.000 glasova, a da se je u jednom mestu kod Linca, gde je registrovano 3.580 glasača, ispostavilo da je odaziv bio čak 589 odsto.

Izvor: Pravda/Tanjug