четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Ukrajinci traže da se Novorusija proglasi terorističkom organizacijom

Ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost i odbranu, zatražio je danas od vlade da pred Međunarodnim sudom u Hagu pokrene proces o zločinima protiv čovečnosti, počinjenim u toj zemlji 2014. i 2015. godine, saopštila je pres služba te organizacije.

Savet od vlade traži i pokretanje postupka kako bi se samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, proglasile terorističkim organizacijama.

Kako navodi agencija Tass, od početka sukoba na jugoistoku Ukrajine, međunarodni posmatrači zabeležili su brojna kršenja ljudskih prava, sa strane ukrajinske vojske.

Organizacija „Hjuman rajts voč“ optužila je, recimo, ukrajinsku vojsku za korišćenje zabranjene kasetne municije protiv civila i nasumično granatiranje naseljenih oblasti, iz različitih raketnih sistema.

Organizacija Reporteri bez granica, svrstala je Ukrajinu među najopasnije zemlje za novinare, s obzirom da su od 119 novinara otetih širom sveta, čak 33 takva slučaja zabeležena u Ukrajini.

U svojoj Beloj knjizi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi više slučajeva otmica, torture i ubistava građana Donbasa, dodaje Tass. (Novosti)