четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

KRITIKE SRBIJI ZBOG RADIKALA „Imali ste samo jedan zadatak – da ih uhapsite, a NIŠTA NISTE URADILI“

Na pretresnom veću Haškog tribunala povodom neispunjavanju naloga za hapšenje troje radikala Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića danas je oštro kritikovana Srbija. Veće je naložilo Srbiji da do hapšenja, na svake dve nedelje, Tribubalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispupunjenju tog naloga.

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Koordinatoru pravnog tima Srbije u Hagu Saši Obradoviću na početku ročišta nije dozvoljeno da objasni koje je sve korake Srbija preuzela od dobjanja zahteva za hapšenje, uz objašnjenje predsedavajućeg da je „Srbija imala samo jedan zadatak – da ih uhapsi, a da u tom pogledu ništa nije uradila“.

Predsedavajući je, naime, upitao zašto Srbije nije učinila apsolutno ništa na ispunjenju tog zahteva, koji je upućen još u januaru 2015. godine, a Obradović je na to pitanje ponudio odgovor o svim koracima koje je država preuzela.

– Daću vam objašnejnje o koracima koje je vlada preduzela, i to neče trajati duže od osam minuta – rekao je Obradović, ali je na to dobio odgovor da nema potreba da priča ni o čemu što nije u vezi da nalogom za hapšenje.

– Šta ste uradili da ih uhapsite? – upitao je još jednom predsedavajući.

– Ako kao predstavnik države treba da govorim samo o hapšenju onda nemam ništa da kažem – kazao je Obradović, a predsedavajući odgovorio:

„U redu, onda je vaš odgovor: `Ništa nismo uradili da ih uhapsimo`“.(Blic)