MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

UMESTO normalizacije situacije i dosledne primene Minskih mirovnih dogovora, u Donbas se vratio teror i krvoproliće sa ubistvom jednog od vođa pobunjenika u istočnoj Ukrajini Arsenija Pavlova (33), čiji je nadimak bio Motorola.

U ponedeljak se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome četvorica muškaraca sa maskama govore da su oni organizovali likvidaciju Pavlova. Ljudi sa maskama su poručili da su sledeće žrtve lideri Donjecke i Luganske oblasti, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Arsenij Pavlov je poginuo 16. oktobra uveče u Donjecku gde je eksplodirala bomba u liftu u zgradi u kojoj je živeo. Eksperti su utvrdili da su organizatori ubistva koristili „plastid“, a eksplozivnu napravu su obesili na sajlu od lifta. Eksploziv je aktiviran pomoću daljinskog upravljača.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je petog septembra javno obećao da će likvidirati Arsenija Pavlova Motorolu zbog pogibije ukrajinskog vojnika Igora Branovickog.

U Donjecku smatraju da je ubistvo Motorole zapravo objava rata koju je najavljivao Petar Porošenko, koji je u nedelju otvoreno rekao da ne namerava da ispuni Minske mirovne dogovore. Predsednik narodnog saveta Donjecke narodne republike Denis Pušilin kazao je da sumnja da je ubistvo organizovala diverzantska grupa koju je poslalo rukovodstvo iz Kijeva.

Rukovodilac Luganske narodne republike Igor Plotnicki je rekao u ponedeljak da se može očekivati da će Kijev organizovati nove diverzantske akcije i pokušati da likvidira viđenije ljude u Donbasu.

Povodom pogibije Motorole, u Donjeckoj narodnoj republici je proglašena trodnevna žalost.(Novosti)