субота, 27 априла, 2024
vesti online

TVRĐAVA NA VODI KAKVU SVET VIDEO NIJE: Zaplovio američki razarač vredan 4,5 milijardi dolara

Najmoderniji i najveći razarač u istoriji američke mornarice „USS Zamvolt“ zaplovio je niz reku Kenebek u američkoj državi Mejn na putu za Atlantski okean.

„USS Zamvolt“ je supermoderni brod dug 186 metara i težak 15.000 tona, ali da bi ušao u flotu mornarice SAD, mora da prođe detaljne probe.

Ova ratna tvrđava na vodi koštala je paprenih 4.5 milijarde dolara i prva je ovakve vrste, pa će cela klasa po njoj biti nazvana „zamvolt“. Naime, Pentagon planira izgradnju još dva ista broda.

Ovaj brod može da razvije brzinu od preko 30 čvorova (56 km/h), a imaće samo 140 članova posade – brodovi iz prethodne klase imaju više nego duplo ljudi.

Iako je 30 metara duži i 6 metara širi od sadašnje klase američkih razarača, „Zamvolt“ na radaru izgleda kao mali ribarski brodić zahvaljujući modernoj tehnologiji prikrivanja.

Naravno, naoružanje je jedan od najimpresivnijih detalja. „Zamvolt“ ima projektile na navođenje koji mogu da pogode i do 100 kilometara udaljenu metu, a može da nosi i lasersko oružje ili elektromagnetski sistem za lansiranje projektila.

Novi razarač namenjen je ratovanju na površini mora, borbi protiv neprijateljskih aviona i pružanju vatrene pomoći prilikom iskrcavanja trupa. (Kurir)