петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Turci bez viza u Uniju?

Brisel – Novac koji će Evropska unija izdvojiti da u rešavanju izbegličke krize pomogne Turskoj i time samoj sebi – na samitu u sredu pomenuto je izdvajanje jedne milijarde evra – sudeći prema rečima predsednika Saveta EU Donalda Tuska, baš i neće zadovoljiti Ankaru. “Novac nije veliki problem. Neće biti lako (sa Turskom) kako je bilo očekivano”, rekao je Tusk.

            Šta Turska, zapravo, zauzvrat očekuje, pita se dopisnik Bi-Bi-Sija iz Brisela, podsećajući da je Turska, prema navodima vlade, dosad potrošila na izbeglice gotovo sedam milijardi evra, pa milijarda od EU neće značiti puno.

 

Ciljevi vlade u Ankari daleko su ambiciozniji. U podužem pismu poslanom svim liderima EU uoči samita, premijer Ahmet Davutoglu predložio je uspostavljanje tampon zone i zone zabrane leta široke 80 kilometara na severu Sirije. Ta zona bi, prema zamisli Turske, mogla postati oblast “dobrovoljnog povratka izbeglica”.

“Drugim rečima, ako ne želite da svi oni odu u Zapadnu Evropu, zašto nam ne biste pomogli da ih vratimo na istok, u sigurnu zonu u Siriji”, tumači predlog Turske dopisnik britanskog servisa navodeći da na prvi pogled to zvuči kao održivo rešenje. “Međutim, to (rešenje) je puno opasnosti, problema i geopolitičkih komplikacija. Turska je tu ideju predlagala i ranije i izgleda da bi tekuća migrantska kriza mogla biti nova prilika da se za nju založi”.

Turska, zapravo, navodi se u komentaru, želi da razdvoji kurdske milicije koje se protiv Islamske države bore u Siriji od pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) koji se sukobljavaju sa turskim snagama bezbednosti na jugoistoku Turske.

Nije čudo, što pod takvim okolnostima u Briselu nema puno entuzijazma za taj predlog, pa šta bi drugo, onda, Turska mogla da dobije za svoju veću saradnju u izbegličkoj krizi? “Jedna moguća šargarepa je pokretanje vizne liberalizacije – ukidanje viza za turske građane koji putuju u Evropu”, piše autor pozivajući se na neimenovanog zvaničnika u Briselu koji kaže da je taj predlog “na stolu”.

Mada će neke države biti vrlo rezervisane, ukidanje viza biće jedna od tema na nizu sastanaka na najvišem nivou u Briselu u narednim nedeljama, kazao je taj izvor.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće sa Davutogluom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN naredne sedmice, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potom putuje u Brisel, na “mini-samit” sa Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Zvaničnik EU kaže da razgovori neće biti laki i sugeriše da će EU biti sklona popuštanju ako Turci “zatežu”.

Zvaničnici EU ranije su kritikovali Tursku što, navodno, ne čini dovoljno u borbi protiv krijumčarenja ljudi, dok je Erdogan isticao da je Turska sama brinula o izbeglicama dok je EU Sredozemno more pretvorila u njihovu “grobnicu”.

Dopisnik Bi-Bi-Sija zaključuje da je Erdogan Evropi sada potrebniji nego ikada, iako su odnosi EU i Turske često zategnuti, a njen lider izložen kritikama iz različitih razloga. “A Erdogan će dobro tvrditi pazar”. (Danas)