IAKO je bilo najava da je krajnji rok 15. avgust, liste viškova prosvetnih radnika u školama širom Srbije još nisu zatvorene. Sve škole su i dalje u obavezi da informacije o tehnološkim viškovima redovno ažuriraju posredstvom novog informacionog sistema, kako bi u svakom trenutku bile vidljive na internet stranici Ministarstva prosvete…

U Smederevu, tako – s obzirom na to da pomenute liste još nisu konačne – niko ne zna tačan broj prekobrojnih. Izvesno je, međutim, da u većini ovdašnjih škola najviše ima kadra sa nedovoljnim fondom časova.

– Svake godine se smanjuje broj odeljenja, pa ih tako ove imamo pet sa učenicima osmog razreda, a sledeće će biti samo četiri. Inače, nemamo stopostotne tehnološke viškove, ali šestoro kolega nema način da ispuni normu – kaže Dijana Ćetković, direktora OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu.

Na pitanje da li će nacionalna baza podataka pomoći pri raspoređivanju prosvetara na nova radna mesta, Veliša Joksimović, rukovodilac Školske uprave u Požarevcu kaže da se o konkretnim brojkama ne može govoriti dokle god su liste otvorene. On smatra da je njihova svrha omogućavanje prednosti pri novom angažovanju u drugim školama zaposlenima za čijim radom je prestala potreba. Na drugom mestu po prioritetu, nadalje, biće nastavnici koji ne ispunjavaju normu, a tek treći korak je prijam novih radnika, kojih nema na listi…

U Sindikatu obrazovanja u Čačku očekuju da neće biti nepravilnosti oko viškova zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Moravičkog okruga. Uočen je veoma mali procenat viškova u odnosu na broj zaposlenih, ali i prosvetara sa nepotpunim radnim vremenom. Trenutno, u toku je prikupljanje podataka o broju i profilu prosvetara sa polovinom fonda časova i ti spiskovi – ističu u Sindikatu obrazovanja – poslužiće kod predstojećeg ukrupnjavanja, odnosno spajanja fonda časova, a sve sa ciljem da se izbegne otpuštanje, odnosno nepotrebno zapošljavanje novih prosvetara.

– U našem okrugu ni lane nije bilo problema, a ove godine su se, na insistiranje ministra prosvete, u formiranje lista prekobrojnih uključili i predstavnici Sindikata prosvete, pa smo imali odličan uvid u kompletne postupke – kaže Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja u Čačku.Od ukupno oko 450 nastavnika u devet osnovnih i dve srednje škole na području ivanjičke opštine, po dosadašnjim procenama, najviše petoro može biti proglašeno za tehnološki višak.

– Među njima će biti kolege iz OŠ „Svetozar Marković“ u Kovilju, koja bi trebalo da bude pripojena školi u susednom Bratljevu. Đaci do četvrtog razreda i dalje će pohađati tu školu, dok će od petog do osmog učiti u Bratljevu. I u Tehničkoj školi je u toku proces utvrđivanja tehnološkog viška, s obzirom na to da je u međuvremenu došlo do promene struka, što je nekolicinu prosvetara ostavilo bez posla… Po mojim saznanjima, i u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama jedan nastavnik razredne nastave je višak – objašnjava direktor najveće ivanjičke škole, OŠ „Milinko Kušić“, Stevan Davidović, ponosan na to što već osam godina unazad imaju projekciju zapošljavanja na osnovu broja đaka.

Slična situacija je i u drugoj gradskoj školi, OŠ „Kirilo Savić“, te Gimnaziji i u seoskim školama, a više će se znati posle sastanka koordinatora školskih uprava u Ministarstvu prosvete, najavljenog za 20. avgust. U međuvremenu, stiglo je samo uputstvo iz Ministarstva – o formi odelenja i načinu finansiranja.

Do kraja ove sedmice znaće se i da li je nekom od desetak hiljada prosvetara sa područja niške Školske uprave ugroženo radno mesto. Načelnik Dragan Gejo ističe da su škole, do polovine avgusta, imale rok da podnesu izveštaje o broju zaposlenih i upisane dece, a konačni rezultati biće poznati kada svi osmaci sa teritorije Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga okončaju završne ispite.

– Zasada imamo samo precizan broj prvaka i njih 4.682 biće raspoređeno u 197 odeljenja, pa tu nema promena broja odeljenja – kaže Gejo, dok ni u Uniji sindikata prosvetnih radnika nemaju informacije da li će neko ostati bez posla.

Lista prekobrojnih prosvetara enigma je i u Vranju: jednako i za direktore škola, i za ovdašnju Školsku upravu. (Novosti)