петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Tasovac odbio Vučićev predlog o TV pretplati

Ministarstvo kulture i informisanja nije prihvatilo predlog kabineta premijera Srbije Aleksandra Vučića da se u izmene Zakona o javnim servisima, osim delimičnog finansiranja RTS i RTV iz budžeta, doda i da će se taksa naplaćivati uz račun za električnu energiju, kao objedinjeni iznos sa naknadom za utrošenu struju, saznaje Danas od izvora u Vladi Srbije. Ne očekujući da će se nadležno ministarstvo oglušiti o predlog premijera, prema rečima izvora našeg lista, izmene zakona su bez te odredbe usvojene na vladi i poslate u parlament, zbog čega je premijer obećao predstavnicima javnih servisa da će takav način naplate biti naknadno regulisan podzakonskim aktom.

Prvobitno, zakonom je bilo predviđeno da će RTS i RTV naplaćivati sami taksu, u iznosu koji će utvrditi njihovi upravni odbori a koji neće biti veći od 500 dinara, a da će država prestati da finansira javne servise. Međutim, nakon nezadovoljstva predstavnika RTS i RTV takvom odlukom, smatrajući da bi taklav sistem naplate bio neefikasan, premijer je nedavno saopštio odluku da taksa, odnosno pretplata neće biti veća od 150 dinara i da će iz budžeta biti izdvojeno još dodatne četiri milijarde dinara za njihovo finansiranje.

Prema rečima našeg izvora, premijer je prihvatio i predlog da se taksa naplaćuje uz račun za struju kako bi se osigurala veća naplata, a da se iznos pretplate postepeno povećava u narednih nekoliko godina, najviše do 1,5 odsto prosečne plate u Srbiji. Pošto ministar Ivan Tasovac nije prihvatio taj predlog koji je prosleđen iz kabineta premijera, u vladi se spekuliše da je Vučić zbog toga veoma nezadovoljan i da se ne isključuje da bi ministar kulture mogao i da bude smenjen.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je premijer nezadovoljan odlukama ovog ministarstva pošto je prethodno donelo odluku o gašenju agencije Tanjug bez ponude besplatnih akcija zaposlenima. Vučić je zato obećao javnosti da će pokušati da nađe rešenje kako zaposleni u toj agenciji ne bi ostali bez posla.

Izmene zakona o javnom servisu, inače, juče su bile na dnevnom redu Skupštine Srbije, a njihovo usvajanje se očekuje danas. Državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković rekao je juče u skupštini da će za RTS i RTV u 2016. biti izdvojeno četiri milijarde dinara iz budžeta Srbije, što bi s naplatom takse od 1. januara trebalo da garantuje stabilno finansiranje.

On je objasnio da je ono što je ministarstvo rukovodilo da suma za narednu godinu bude četiri milijarde dinara činjenica da su upravni odbori javnih medijskih servisa doneli odluku da će taksa biti do 500 dinara. Mirković je dodao da se već 16 meseci zna kakav je model finansiranja predviđen za javne medijske servise i to znaju svi akteri koji bi to trebalo da sprovedu u delo. On je dodao i da pitanje zašto se nije prešlo na taksu treba uputiti javnim servisima, jer je Ministarstvo zainteresovano da se zakoni sprovode.

Bujošević: Ne radite svoj posao, ministre

(Danas)