петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Tasovac: Neka Vučić pošalje Bujoševića na HRT a nama dovede direktora HRT-a

Generalni direktor Radio televizije Srbija (RTS) Dragan Bujošević izjavio je juče da je način finansiranja javnih servisa neizvestan „zahvaljujući” Ministarstvu kulture i informisanja.

– Možda zato što nema razumevanja i za ulogu javnog medijskog servisa, jer je ministar kulture taj koji je rekao da bi možda trebalo napraviti referendum da li je nama potreban javni medijski servis. Tako bismo isto mogli da pravimo referendum da li nam je potrebna bolnica, vrtić ili škola – kazao je Bujošević u sredu u Galeriji RTS na konferenciji posvećenoj izazovima sa kojima se suočavaju javni servisi u Srbiji.

Istovremeno izrazio je i nadu da će problem finansiranja RTS i RTV da reši premijer Aleksandar Vučić.

– Premijer je saopštio da će se RTS finansirati iz dva izvora. Jedan je kroz taksu, za koju je rekao da će biti 150 dinara i da će obezbediti siguran način naplate te takse. To je najbitnije. Drugi deo je iz budžeta. Taj neki iznos bi otprilike iznosio pola-pola – rekao je Bujošević.
Ministar kulture Ivan Tasovac odgovorio je otvorenim pismom na kritike direktora RTS-a:
„Računam da za slučaj Dragana Bujoševića možemo da zahvalimo našoj demokratskoj tragediji, pardon, tradiciji. Ona nam omogućava da direktor RTS-a, preduzeća sa više od tri hiljade zaposlenih, bude novinar sa potisnutom ambicijom da, u stvari, bude političar.

To nas onda dovodi u veselu situaciju.

Kada ne zna šta će, niti kako, on, brže-bolje, u javnost. Pa zakuka kako lično premijer treba da obezbedi finansiranje RTS-a i naplatu takse.

Sjajan primer. Sada bi svi trebalo da ga slede. Pa da direktor železnice zavapi kako premijer treba da naplaćuje karte.

A direktor Puteva Srbije bi mogao premijera da zamoli da sedne u onu kućicu i naplaćuje putarinu.

Pretpostavljam i da bi direktor svakog supermarketa voleo premijera da vidi za kasom.

Mislim, zašto bi, bilo koji direktor, bilo kojeg preduzeća u ovoj zemlji, radio svoj posao?

Teško je to, zahteva određena nenovinarska znanja, dosta truda, spremnost da rešavaš probleme…

A Bujošević, očigledno, za to nije spreman.

Da jeste, on bi, recimo, javnosti pokazao kako je, kojom analizom troškova, Upravni odbor RTS-a izračunao da pretplata treba da iznosi baš pet stotina dinara.

I da li bi taksa bila 500 dinara da se direktor potrudio da izračuna koliki višak radnika ima.

Ili da se pozabavio racionalizacijom u samom preduzeću, novom sistematizacijom, povećanjem radnog učinka, štednjom?

Dalje, zašto dragi naš direktor, za, evo, više od pola godine, nije probao da nam otkrije kako će razdvajati prihode i rashode od takse, od onih komercijalnih. Pa da znamo šta će građani plaćati sa tih 500 dinara.

Takođe, zašto bar račun nije otvorio, za naplatu takse?

Teško mu bilo?

Lakše mu da to uradi premijer?

Ili bilo ko drugi, pošto ga je nadležno ministarstvo odavno odbilo i zamolilo da prosto radi svoj posao i da ostane u okvirima Zakona, u čijoj su pripremi, i donošenju učestvovali i ljudi sa RTS-a i RTV-a.

A po tom zakonu, koji je striktno pratio i uputstva iz Evropske unije, koja je tražila da država izađe iz medija, Elektrodistribuciji ne može država da naloži da se bavi naplatom takse.

Ali Bujošević bi mogao, i to pravljenjem ugovora sa EPS-om, kojim bi bilo predviđeno da uz EPS-ove uplatnice idu i one RTS-a.

Mogao bi i na milion drugih načina to da reši, ali ne. Lakše mu je da otkrije javnosti kako su Srbi bezobrazan jedan narod, jer Hrvati sami plaćaju TV pretplatu, a Srbi, eto, i sram ih bilo, neće.

Pa šta sada premijer da radi. Da promeni Srbe za Hrvate, i spase Bujoševića svakog napora?

Lično, predložiću mu nešto drugo. Da Bujoševića pošalje u HRT, a nama neka pošalju direktora HRT-a, pošto taj, očigledno, zna svoj posao.

I na kraju, da se izvinim Bujoševiću. Nisam bio na njegovom obraćanju javnosti, jer sam morao u Skupštinu.

Tamo je, na dnevnom redu, bio budžet, sve sa izmenama Zakona o javnim medijskim servisima, kako bi rešili onaj budžetski deo finansiranja javnih servisa.

Mi, drugim rečima, radimo svoj posao.

Nauči nešto iz toga, dragi Bujoševiću. Direktore.”

Na naše pitanje da li će da reaguje na pismo ministra Tasovca, Bujošević je SMS porukom odgovorio: „Sutra”. (Politika)