уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Листа „За Србију јединствено” у Прешеву освојила 5,88 одсто

Листа „За Србију јединствено” у Прешеву освојила 5,88 одсто

уторак, 26.12.2017. у 09:03

Прешево (Фото Д. Буквић)

ПРЕШЕВО – Од осам изборних листа које су учествовале на локалним изборима у Прешеву, пет је прешло цензус међу којима је и листа Александар Вучић – За Србију јединствено за коју је гласало 894 бирача или 5,88 одсто изашлих на изборе, прелиминарни су резултати које је саопштила Општинска изборна комисија у Прешеву.

Према тим резултатима, на јучерашњим локалним изборима у Прешеву највише гласова освојила је листа Алтернатива за промене – Сћиприм Арифи за коју је гласало 5.504 бирача или 36,2 одсто изашлих на изборе.

Изборна листа Демократска партија Албанаца – Рагми Мустафа освојила је 4.550 гласова или 29,9 одсто, изборна листа Партија за демократско деловање – Адита Синани 1.870 гласова или 12,3 одсто, док је изборна листа Група грађана Реформа за промене Демократске партије Албанаца – Сами Саљиху освојила 1.419 гласова или 9,3 одсто.

Према прелиминарним резултатима, испод цензуса су три изборе листе – Демократска унија Албанаца – Насер Азири која је освојила 358 гласова или 2,35 одсто, Демократска унија долине – Скендер Дестани са освојених 326 гласова или 2,1 одсто и изборна листа Демократска партија – Џелал Мемети за коју је гласало 280 бирача или 1,8 одсто изашлих.

У Прешеву је јуче било отворено 38 бирачких места на којима је бирачко право могао да искористи укупно 38.751 бирач.

Како је раније јуче за Танјуг рекао председник Општинске изборне комисије у Прешеву Зећирја Мифтари, комисија је, због незаконитости, поништила изборе на шест бирачких места на којима ће гласање бити поновљено.

Мифтари каже да су избори поништени на три бирачка места јер је било више листића у гласачким кутијама него што је изашлих бирача, док на два бирачка места нису биле попуњене потврде за гласање ван бирачког места.

Избори ће бити поновљени и на бирачком месту 5 где је јуче око 14 сати прекинуто гласање, рекао је Мифтари.

Навео је да на шест бирачких места на којима ће гласање бити поновљено има укупно више од 9.000 бирача.

Потрпедседник СНС Милош Вучевић рекао је раније данас да је у Прешеву постигнут „историјски резултат” где је јединствена српска листа „Александар Вучић за Србију јединствено” прешла цензус.

Он је рекао и да ће највероватније српска листа остати изнад цензуса и после поновљених избора на неким бирачким местима, и истакао да би то било први пут да нека српска листа оствари такав изборни резултат у Прешеву. (Танјуг),(POLITIKA)