недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Тај­ку­ни мисле да све зна­ју

Никола Тесла je био један од најбрилијантнијих светских умова зато што је његов изум имао веома брзу и широку примену у приватном сектору, каже Вилијам Малони
Аутор: Аница Телесковићпетак, 29.06.2018. у 22:00

Вилијам Малони (Фото Н. Неговановић)

 

Србија и Колумбија имају исти ниво бруто домаћег производа (БДП). Србија има одличну географску позицију, бољу инфраструктуру, квалитетнију радну снагу, бољи образовни систем, добре инжењере из области технолошких наука… У истраживање и развој Србија улаже 0,69 одсто БДП-а, што је висок удео за земљу тог нивоа развијености. Али упркос томе, Колумбија има већи привредни раст од Србије. И то је мистерија о Србији коју не могу да разрешим и немам одговор на питање зашто је то тако.

Овом занимљивом паралелом Вилијам Малони, водећи економиста Светске банке, почиње разговор за „Политику”. Како каже, у којој год земљи на свету да је био и питао привреднике шта је највећа препрека у пословању, сви су најчешће одговарали једно те исто: „Порези су високи”.

– Нисам био у посети ниједној српској фирми, али у ком год предузећу на свету да сам био, нико од привредника ми није рекао да не зна да управља фирмом, или да нема одговарајућу стратегију продаје или развоја. Нико од њих не види своје слабости. Поента је у томе да бизнисмени заправо не знају шта не знају – рекао је Малони.

А шта је оно што не знају српски тајкуни? У земљама овог нивоа развијености научна и пословна заједница обично нису блиско повезане, каже наш саговорник. (POLITIKA)