четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

ПОБУНА И БУЂЕЊЕ НАРОДА У НЕМАЧКОЈ: Меркелова нас је изоловала, као својевремено Источну Немачку

Алтернатива за Немачку (АфД) започела је у суботу у Аугсбургу дводневни конгрес позивом канцеларки Ангели Меркел да поднесе оставку и упоређивањем актуелног стања у Немачкој с последњим данима Источне Немачке.

Говорник на конгресу (фото: принтскрин)

„Ангела Меркел је поделила властиту странку и земљу и Немачку у Европи изоловала као Ерих Хонекер у последњим данима ДДР-а“, рекао је заменик председника АфД-а Александер Гауланд пред око 600 учесника страначке конвенције у Аугсбургу.

Он је приметио да познати слоган којим се служе следбеници АфД-а на својим протестима против избегличке политике Ангеле Меркел „Меркел мора да оде“ треба проширити на комплетан политички систем у земљи.

„Читав апарат, читав тренутни политички систем мора да нестане. Ангела Меркел пада без обзира на то колико ломата рукама“, рекао је Гауланд пред одушевљеним посланицима на конгресу.

Он је критиковао договор око избеглица на завршеном самиту ЕУ и назвао га „испразним“ и без садржаја.

„Све ће бити као и досад. Једино што је договорено је даље одлагање решења“, рекао је Гауланд и поручио како ће се АфД свим снагама борити против наставка досадашње политике према избеглицама у Европи.

АфД је указао и на скорашње изборе у Баварској где је ова странка на савезним изборима ЦСУ, која у Баварској заступа демохришћанску опцију, преузела велик број бирача. Гауланд је похвалио садашњи строги курс ЦСУ-а против избеглица али је истовремено утврдио да „ЦСУ копира АфД“ и да ће „бирачи то знати да препознају“.

На дводневном конгресу АфД, који је од последњих савезних избора заступљен и у Бундестагу једна од најважнијих тема је и концепт за будућност пензионог система у Немачкој. АфД се залаже за потпуну приватизацију пензионог система.

Представници десног крила странке траже државне субвенције пензијског система али само за немачке држављане. (PRAVDA)