GOTOVO da nema dana da se na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini ne oduzme roba koja se nelegalno unosi. Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ove godine oduzeli su robu u vrednosti od pet miliona maraka! U 2015. godini, najviše su se nelegalno prenosili odeća i obuća, duvan i cigarete, „uvozili“ automobili, a na granici sa Srbijom, caruje šverc stoke, koja se čuva dok se sudski postupak ne završi.

– Trenutno, vrednost privremeno i pravosnažno oduzete robe UIO je 11,4 miliona maraka – kaže za „Novosti“ Ratko Kovačević, šef Odeljenja za komunikacije Uprave.

Šverceri i krijumčari ne samo što ne spavaju, nego gotovo da nema proizvoda koji se nelegalno ne prenosi. Pored uobičajenih: droge, novca, zlata i alkohola, švercuju se i kafa, čokolada, kozmetika, seksualna pomagala, medicinski aparati, poštanske markice..

Kad je reč o švercu stoke iz Srbije u BiH, ilegalne trase se organizuju uglavnom preko Drine. Tako je kroz karantine UIO BiH, do sada prošlo oko 470 privremeno oduzetih ovaca, 270 prasadi, 23 krave i desetak konja!

– Životinje se u karantinu zadržavaju do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Ukoliko sud utvrdi postojanje carinskog prekršaja i odluči da oduzme životinje, one se najčešće prodaju na aukciji, a novac od prodaje uplaćuje na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje -(Novosti)