недеља, 5 маја, 2024
vesti online

LIKVIDIRALI TERORISTU Ameri bombardovali Džihadi Džona

Vazdušne snage Sjedinjenih Američkih Država izvele su napad na položaje Islamske države u Siriji, ciljajući jednog od najtraženijih njenih pripadnika – takozvanog Džihadi Džona.

Džihadi Džon

Džihadi Džon, Foto: Profimedia

 

Pojedini američki mediji navode da je on ubijen dok je izlazio iz jedne kuće i pokušavao da uđe u vozilo. Pentagon je saopštio da još procenjuje koliko je napad bio efikasan i da čeka potvrdu da li je ozloglašeni terorista poginuo.

Britanski 27- godišnji državljanin Muhamed Emvazi, svetskoj javnosti postao je poznat po surovim ubistvima talaca Islamske države. Pod imenom Džihadi Džon, on je pred kamerama likvidirao najmanje osmoro ljudi, odsekavši im glave.

 

Iako je bio obučen u crno i imao veći deo lica pokriven, zapadne obaveštajne službe uspele su da otkriju njegov identitet. Napad američke avijacije izveden je u gradu Raki, na severu Sirije, nedaleko od Alepa, za koji se vode velike borbe sirijske vojske, pobunjenika i Islamske države.

Uoči sutrašnje druge runde mirovnih pregovora o sirijskoj krizi u Beču, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da se ne treba mnogo nadati da će se uskoro postići diplomatsko rešenje, jer su, kako kaže „zidovi podozrenja u Siriji, regionu i međunarodnoj zajednici vrlo debeli i visoki“. (Alo)