петак, 26 априла, 2024
vesti online

Судији две године затвора због мита од 100 евра

Миодрагу Плазинићу биће забрањено да пет година обавља позив у области правосуђа
Аутор: Мирослава Дерикоњићпонедељак, 26.12.2016. у 18:43

Илустрација (Фото Танјуг)

Судско веће Посебног одељења Вишег суда у Београду осудило је Миодрага Плазинића, судију Прекршајног суда у Чачку, на две године затвора пошто га је огласило кривим за примање мита. У казну која му је изречена биће му урачуната и 22 дана колико је провео у притвору после хапшења – од 18. марта 2016. до 8. априла 2016. године. Истом пресудом, Плазинићу је изречена мера забране обављања позива у области правосуђа у трајању од пет година.

Против изречене пресуде, окривљени, бранилац и јавни тужилац могу да поднесу жалбу Апелационом суду у Београду.

Плазинић је ухапшен крајем марта у акцији „Скенер”. Према наводима кривичне пријаве, судија чачанског Прекршајног суда је у периоду од 14. марта до 18. марта 2016. године, захтевао и примио поклон од 100 евра како би донео повољну одлуку у односу на окривљеног у предмету у којем је поступао као судија.

Врховни савет судства разрешио га је дужности зато што је покушао да сакрије 33 извршна предмета како би они застарили. У одлуци ВСС, наводило се да је Плазинић разрешен судијске дужности због тешког дисциплинског прекршаја, односно зато што је „неоправдано одуговлачио поступак извршења у предметима са којима је као извршни судија био задужен годишњим распоредом предмета за 2014. годину.

Плазинић је на „скенер” ВСС доспео прошле године, када је и против председнице Прекршајног суда у Чачку Данке Ђорђевић-Грујичић поднета дисциплинска пријава јер је покушала да „заташка нестанак десет извршних предмета”. Претпоставља се да је међу „несталим” предметима било и неких у којима је поступао Плазинић.

Он је у 2014. био распоређен на послове извршног судије Прекршајног суда у Чачку, али је почетком 2015. године премештен у одељење овог суда у Гучи. На послове извршног судије у Чачку одређен је други делилац правде и на попису се појавио мањак од 27 предмета. Сви су реконструисани, али у некима није могла да буде спроведена заштитна мера забране управљања моторним возилом, због релативне застарелости.

Половином маја 2015. године у Гучи, Плазинићеве колеге су у његовој канцеларији случајно пронашле 25 од 27 несталих извршних предмета који би требало да буду у суду у Чачку. У истом орману пронађено је и још 40 предмета у којима је поступао, односно требало да поступа.

 (Politika)