четвртак, 2 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVestivesti online

Solarijum predstavlja opasnost

Solarijum predstavlja opasnost: „Uništava kolagen, elastin i vlakna koja daju kvalitet koži“ VIDEO

Prekomerno izlaganje kože UV zračenju može stvoriti mnoge posledice, a dr Aleksandar Adamović za „150 minuta“ otkriva šta sve može izazvati boravak u solarijumu, ali i preterano izlaganje suncu.

IZVOR: PRVA 

Foto: Shutterstock/Sandrine Cellard
Foto: Shutterstock/Sandrine Cellard

„Nauka je dokazala da je UV zračenje jedini rizični faktor za nastanak maligniteta. Nekada se mislilo da su to povrede mladeža, nagnječenje, međutim, oni ne mogu biti faktori rizika, već UV zračenje“, objašnjava dr Adamović i nastavlja.

Udarne vesti

img

GRAĐANI ZVIŽDALI, NAPETO U LEPOSAVIĆU KFOR nije odobrio ulazak Kurtijevim ljudima u zgradu Opštine

img

JEDAN KLIK I TU SU SVE INFORMACIJE Provera penzije iz fotelje, ali i mnogo više od toga

„Danas je sunčanje moda. Još je Koko Šanel lansirala preplanuli ten kao nešto moderno, pa su žene tog vremena to prihvatile. Kada nešto postane trend, to je jako teško zaustaviti. Ta moda se zadržala i dan-danas.“

Dr Adamović objašnjava kada je sve krenulo po zlu kada je UV zračenje u pitanju.

„Pedesetih i šezdesetih godina ustanovljeno je da je oznoski omotač oslabio i da do nas dolazi mnogo više energije nego ranije, popusti je taj filter. Solarijum se pojavio kao nešto dobro, što će biti kontrolisano izlaganje suncu, odnosno kontrolisana količina energije koja će se saopštiti koži. Naravno da je to dobro za severne krajeve, gde ima manjak sunčevog zračenja da se nadomesti vitamin D, ali samo ako je kontrolisan. Mi u dermatologiji koristimo određenu količinu UV zračenja za neka obolenja, na primer za psorijazu. Potrebno je znati tačnu količinu energije u jedinici vremena za jedinicu površine“, objašnjava on.

Ipak, sada se uveliko zna da solarijum i nije tako dobar za našu kožu, a može i da izazove pojavu maligniteta.

„Što se solarijuma tiče, tamo ne postoje dermatolozi, već priučeni ljudi koji uglavnom nekima daju 5 minuta, a nekima 10 boravka u solarijumu, a ne znaju koliko su kome energije dali. Smatra se da se negde od 40 do 500 w dobije jednim boravnom u solarijumu, a ako ste danas ceo dan proveli na suncu, dobićete 40. To je ogromna razlika. U solarijumu se koriste a-zraci, za koje se dugo vremena smatralo da ne mogu dati malignitet koži, danas se zna da uopšte nije tako. Oni koji idu češće u solarijum, njihova koža brže stari, uništava se kolagen, elastin, sva ta vlakna koja daju kvalitet koži.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.