DA se i imovina koju stari vlasnici potražuju u restituciji može naći na meti izvršitelja, najbolje pokazuje slučaj penzionerke Karmen Vujošević iz Beograda. Mada Agencija za restituciju još nije ni odlučivala o njenom zahtevu, Karmen Vujošević preti opasnost da zauvek ostane bez očevine!

Zbog dugova preduzeća “Liming a.d.”, koje se nalazi u zgradi fabrike koju je sagradio njen otac, u Ulici Olge Jovanović 14, na Zvezdari, sud je doneo rešenje o izvršenju na nepokretnosti dužnika, odnosno dozvolio plenidbu.

Cela priča počela je još pre Drugog svetskog rata, kada se češki muzičar Vladimir Vrtilek, prilikom posete njegovog orkestra Beogradu, zaljubio i odlučio ovde da ostane. Vrlo brzo je angažovan na kraljevskom dvoru.

A onda je jednog dana nasledio bogatstvo posle smrti oca i odlučio da uđe u biznis. Prvo je otvorio fabriku čokolade, a zatim tkačko preduzeće “Vlasta”. Novcem od nasledstva nabavio je najmodernije razboje i počeo da zida fabriku tekstila na Zvezdari, koja je završena 1946. Bio je to prvi kapitalista koji je u novoj Jugoslaviji otvorio privatnu fabriku!

– Iste godine imovina mu je konfiskovana kao ratnom profiteru i osuđen je na kaznu zatvora – kaže njegova kćerka Karmen Vujošević. – Otac je bio uporan čovek i započeo je sudski spor, stigavši čak do Vrhovnog suda. Dokazivao je da nije ratni dobitnik, a podržali su ga radnici, svedočeći u njegovu korist. Tako je oslobođen zatvora i gubitka građanskih prava. (Novosti)