среда, 8 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Slike govore o lepeničkoj dolini gladi

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs; „Kragujevačka inicijativa“

Generalni direktor kragujevačke toplane i dvojica visokopozicioniranih rukovodilaca, o trošku firme javnog preduzeća, kupili su tri mobilna telefona “ajfon” koji koštaju skoro 700.000 dinara bez PDV-a. O ovoj spornoj kupovini i tome kako se troši novac građana javnost je obavestio opozicioni odbornik Slađan Rakić.

“Uprkos činjenici da Kragujevac odavno bruji zbog krivičnih prijava i primedbi na poslovanje direktora Energetike Andreja Ilića i svite oko njega, oni se ne zaustavljaju. Umesto da saniraju štetu, sada se već i rugaju građanima, pa njihovo ponašanje ne prestaje da iritira”, napisao je odbornik Rakić iz „Kragujevačke inicijative“, povodom nabavke mobilnih telefona koje će koristiti rukovodioci gradske toplane.

On je prema Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja došao do zvaničnog dokumenta o kupovini tri “ajfona”.

U dokumentu koji je potpisao generalni direktor “Energetike” Andreja Ilić, vidi se da je to preduzeće 7. juna ove godine kupilo tri telefona marke “ajfon 14” čija kataloška cena iznosi skoro 700.000 dinara bez PDV-a.

Foto:“Kragujevačka inicijativa“

Iz istog dokumenta se vidi da su telefone preuzeli najviši rukovodici preduzeća, Andreja Ilić generalni direktor, Nenad Petković izvršni direktor i Miroslav Petrašinović direktor Direkcije za pravne poslove.

“Da li je racionalno kupovati ovakve telefone za tri dotične persone, u trenutku kada preduzeće posluje sa planiranim gubitkom od 830 miliona dinara u ovoj godini?”, upitao je Rakić i dodao da građani zbog inflacije i krize “podižu kredite u vrednosti tog jednog telefona kako bi preživeli”.

 

 

Rakić je rekao da je Gradsko veće na sednici u martu ove godine dalo saglasnost „Energetici“ na odluku o povećanju cene toplotne energije za oko 20 procenata, pa je nekadašnja cena za stan od 50 kvadrata uvećana za skoro 1.000 dinara.

„Setimo se ove zime, mlakih radijatora, konstantnih kvarova i nezakonite odluke o odlaganju grejne sezone“, podsetio je on.

Slađan Rakić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Rakić je ukazao i na činjenice da je “Energetika” skoro godinu dana isplaćivala zaradu licu koje je bilo na sindikalnom plaćenom odsustvu, iako mu je funkcija prestala, kao i na zahteve sindikata „Sloga“ za smenu direktora, jer je odeljenje Inspekcije za rad utvrdilo povredu prava zaposlenih u pogledu nepoštovanja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kao i nedostatka Akta o proceni rizika.

On je zaljučio, da je jasno da ima onih koji su, i pored krivičnih prijava, zaštićeni „kao polarni medvedi“ od strane SNS rukovodstva, te da su uprkos aferama i skandalima i dalje na svojim pozicijama.

BONUS VIDEO: Pritisci na radnike javnih i komunalnih preduzeća da idu na SNS miting ujedinili opoziciju u Kragujevcu


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram