петак, 17 маја, 2024
vesti online

SINHUA: Amerika želi da izoluje Kinu i Rusiju kako bi zadržala status jedine super sile

Sudski postupak za Južno kinesko more pokrenut od strane Filipina bez pristanka Kine je politička farsa. Razlog je jednostavan: SAD koristi administraciju bivšeg filipinskog predsednika, Benjina Akvina, da pojača tenziju u regionu, piše kineska novinska agencija Sinhua.

SAD koristi Filipine kao alatku za postavljanje zastarelog mentaliteta Hladnog rata kako bi zadržali Kinu unutar njenih granica u pokušaju da održe sopstvenu kontrolu regiona. Kao zemlja koja nije u sklopu Južnog kineskog mora i nije stranka u pomorskim i teritorijalnim neslaganjima u Južnom kinesko moru, mentalitet Hladnog rata ove super-sile je savršeno oličenje njihove strategije „Rebalansa Azije“ i vojnih manevra.

Prvenstveno, SAD naziva belo crnim i pravi nešto ni iz čega. SAD naziva kineske legalne građevinske aktivnosti na njenoj sopstvenoj teritoriji kao pretnju regionu, čak i pretnju celom svetu. Uspeva da radi ovo koristeći medije da predstave Kinu kao pretnju „slobodi navigacije“ u pokušaju da uprlja ugled Kine, koja nikad nije pretila slobodi navigacije i koja sama zavisi od bezbednog prolaza robe kroz Južno kinesko more.

Drugo, SAD poziva Kinu da se pridržava Zakona o moru UN , ali odbija da sama potpiše zakone.

Treće, „zamućivanjem“ vode Južnog kineskog mora, SAD je na dobitku. Od kad je Obama administracija predložila plan „R ebalans Azije“ 2009. godine, situacija u Južnom kineskom moru postala je nepotrebno napeta. Ova napetost se koristi za sklapanje paktova sa zemljama u regionu protiv Kine. (Pravda)