среда, 24 априла, 2024
vesti online

Црна Гора расписала потернице за руским и српским држављанима

POДГОРИЦА – Специјално тужилаштво Црне Горе расписало је потернице за двојицом руских и тројицом српских држављана због формирања криминалне организације и тероризма у покушају, саопштила је та институција.

Како су навели из Специјалног државног тужилаштва, потернице се налазе у Интерполовој бази података, преноси РТЦГ.

„О расписивању потернице за српским држављанима обавештени су надлежни државни органи Србије којима је Специјално државно тужилаштво доставило додатну документацију”, наводи се у саопштењу.

РТЦГ подсећа да је на конференцији за новинаре у новембру главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао да су организатори криминалне групе, за коју је навео да је планирала терористичке нападе и изазивање нереда на дан избора у Црној Гори 16. октобра, националисти из Русије.

Катнић је тада напоменуо да не постоје докази да је и држава Русија умешана.

Према Катнићевим речима, организатор је члановима криминалне групе „јасно издао наређење да се премијер Црне Горе ликвидира”.

Главни специјални тужилац Црне Горе је тада истакао да су надлежни државни органи открили да је формирана криминална организација на територији Србије, Црне Горе и Русије ради, како је рекао, „вршења одређених кривичних дела – тероризма”.

„Организатори те групе, а то су националисти из Русије, су као почетну максиму узели да се власт у Црној Гори на челу с премијером Милом Ђукановићем не може променити на изборима, већ да се треба насилно срушити. Ради овог насилног рушења легално изабране власти, формирали су криминалну организацију ради вршења терористичког акта, који су планирали да изврше 16. октобра у 23 сата увече”, казао је тада Катнић, подсећа РТЦГ – преноси Танјуг.(Politika)