уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Саудијски струјни удар на Иран

Из Ријада је Ирачанима понуђена електрична енергија за четвртину цене по којој је набављају од Иранаца, још несигурних да ће нова ирачка влада остати под њиховим утицајем
Аутор: Владимир Вукасовићчетвртак, 09.08.2018. у 22:00

Протест у Басри због краха ирачких јавних служби и незапослености (Фото: Бета/АП)

Понуда Саудијске Арабије Ираку да му продаје електричну енергију за тек четвртину своте по којој је сада набавља из Ирана мора да ће власти у Техерану наљутити из разлога који надилазе евентуални финансијски губитак. Та понуда представља покушај Саудијаца да пољуљају утицај Ирана над Ираком, и то у тренутку када, ни три месеца након избора, још није сигурно да ће нова ирачка влада бити формирана од таквих чинилаца и у таквом односу снага да ће се и даље, као до сада, умногоме прилагођавати жељама Иранаца.

Да ова стратешка провокација буде још већа, гест највећих иранских непријатеља, Саудијаца, могао би се учинити одиста спасоносним оним Ирачанима који и ове године, на пакленим врућинама, пате због тешких рестрикција струје. Овог лета проблем није само у лошем одржавању енергетског система због хроничне беспарице у националној каси, опустошене корупцијом, ратом с Исламском државом и падом цена нафте, незалечене последице америчке инвазије да се не спомињу. Ирачка електромрежа је ове године празна и зато што је њен уобичајени снабдевач, Иран дакле, и сам упао у проблеме због суше и мањка воде која покреће турбине за производњу струје, па је умањио испоруке електричне енергије ван граница земље. (POLITIKA)