петак, 26 априла, 2024
vesti online

Kubanski komunisti ne pristaju na prevaspitanje

Da je baza nezadovoljna i da pred Sedmi kongres Komunističke partije Kube traži širu debatu o smernicama za sledeću petoletku, to se može naslutiti iz tekstova objavljenih i u zvaničnim kubanskim glasilima. Nepotpisani članak na prvoj strani u „Granmi” (organu Komunističke partije Kube) objavljen je istog dana i uporedo sa tekstom Fidela Kastra u kome povodom Obamine posete vođa revolucije poručuje da Kubi nisu potrebni nikakvi pokloni ako je darodavac američka imperija.

To je bila udarna vest za Zapad, jer se dugo čekalo šta će o zbližavanju sa Amerikom reći „el komandante”. Druga, možda udarnija, vest sakrivena je u podužem članku o predstojećem trodnevnom Sedmom kongresu Komunističke partije Kube od 16. aprila.

„Članovi KPK i oni koji to nisu” pitaju uredništvo „Granme”, kaže se u ovom neuobičajenom članku, zašto se o dokumentima za predstojeći kongres nije diskutovalo na većim tribinama, onako kako se to uradilo 2011. pred prošli komunistički skup kada je baza podrobno i masovno razmatrala partijske smernice ekonomske i socijalne politikeSledi iscrpno objašnjenje, sa puno podataka iz kojih se vidi da je o prethodnom dokumentu koji se tiče otvaranja Kube za tržišnu ekonomiju i prihvatanje privatnog vlasništva, uz smanjivanje glomaznog aparata u javnim ustanovama i preduzećima, diskutovalo čak oko osam miliona Kubanaca, čime je „zadržana demokratska praksa” i ispunjen cilj koji je revolucija postavila od samog početka: da o svim reformama i događajima važnim za državu i narod – Kubanci vode široku raspravu. (Politika)