понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

Artemije: Nisam kriv

Bivši vladika raško-prizrenski na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu: Negirao da je oštetio eparhijski fond za obnovu crkava i manastira na Kosovu i Metohiji

NISAM kriv – kratko je danas u Višem sudu u Beogradu nekadašnji vladika raško-prizrenski Artemije negirao navode iz optužnice koja ga tereti da je oštetio eparhijski fond za obnovu crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. Krivicu je odbio i direktor eparhijskog Građevinskog centra „Rade Neimar“ Predrag Subotički, dok se Simeonu Vilovskom sudi u odsustvu.

Da nisu krivi za zloupotrebe prilikom obnove hramova na Kosovu i Metohiji oni su izjavili na pripremnom ročištu u beogradskoj Palati pravde, u okviru procesa koji će biti nastavljen 10 maja.

– Apsurdno je da se posle sedam godina trajanja postupka traži saslušanje ovolikog broja svedoka – kaže Artemijev branilac Branislav Tapušković. – Reč je uglavnom o sveštenicima i crkvenim službenicima sa Kosova i Metohije. To je neverovatno, budući da je to dovoljno za otvaranje nove istrage.

Bivši episkop Artemije, koji je u međuvremenu izopšten iz Srpske pravoslavne crkve, i njegovi saradnici optuženi su da su oštetili Eparhiju raško-prizrensku za više od milion i po dinara. Oni su, prema optužnici, nenamenski trošili crkveni novac. Iz blagajne Eparhije Subotičkom i Vilovskom u više navrata isplaćivani su visoki novčani iznosi, koje nisu pravdali priznanicama niti bilo kakvim potvrdama. (Novosti)