петак, 26 априла, 2024
vesti online

SARADNjA SA IRANOM: Putin širi pakt protiv Zapada!

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da sa svojim saveznicima potpuno blokira put Amerike na istok, a poslednja u nizu njegovih akcija da bi to sproveo jeste potpisivanje sporazuma s Iranom o proširenju vojnih veza na liniji Moskva-Teheran.

 SARADNjA SA IRANOM: Putin širi pakt protiv Zapada!

Hosein Degan, ministar odbrane Irana – zemlje koja se već godinama nalazi pod teškim sankcijama Vašingtona zbog ideja o razvijanju sopstvenog nuklearnog programa – rekao je da će najnoviji pismeni dogovor s Rusijom značiti da će dve zemlje sprečiti širenje američkih ambicija na istok. S druge strane, brojni analitičari navode da bi to mogao da bude samo još jedan prst u oko Zapadu, koji će navesti Vašington i njegove saveznike na ozbiljniju akciju.

Ista gledišta

– Iran i Rusija su sposobni da se suprotstave ekspanzionističkim intervencijama pohlepne Amerike. Uz to, kao komšijskim zemljama, ista su nam gledišta na političke izazove i regionalne i globalne probleme – rekao je iranski ministar Degan.

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio je juče prilikom posete Teheranu da novi sporazum uključuje proširenu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, razmenu vojnog personala u svrhu obuke i uzajamno pravo češćeg korišćenja luka za vojne mornarice. Međutim, Šojgu nije spomenuo ugovore u vezi s oružjem niti bilo šta o kontroverznom sporazumu o isporuci ruskog protivvazdušnog sistema S-300 Iranu. Moskva je 2007. potpisala takav ugovor s Teheranom, ali do isporuke nikad nije došlo jer su se SAD i Izrael tada tome žestoko usprotivili.

Uz Asadov režim

Inače, dve zemlje dosad su bile napadane jer zajedno podržavaju režim sirijskog predsednika Bašara el Asada, čije rušenje Zapad zahteva.

U prethodna dva meseca, tokom kojih su sankcije SAD i EU prema Rusiji pokazale posledice, ruski lider je uradio mnogo na potpori savezništva na Istoku, pre svega s Kinom i Iranom, ali i Indijom i Turskom.

Naoružanje za tri milijarde dolara

Rusija i Indija su krajem decembra potpisale sporazum o naoružanju vredan 2,9 milijardi dolara

– On podrazumeva proizvodnju 42 borbena aviona „suhoj“ – Su-30, koji će biti napravljeni u Indiji od ruskih komponenti, i isporuku 71 vojnog helikoptera Mi-17

– Početkom decembra prošle godine potpisan je i sporazum prema kojem će Rusija snabdeti Indiju sa 12 nuklearnih reaktora

– Saradnja je u poslednje vreme uspostavljena i na polju energetike i svemira

Saradnja iz računa

Nakon što je otkazana izgradnja Južnog toka, Moskva se s Ankarom dogovorila o izgradnji podmorskog gasovoda preko Crnog mora do Turske

– Novi gasovod će biti kapaciteta 63 milijarde kubika, a 14 milijardi kubika biće namenjeno turskim potrošačima

– Prošle godine potpisan je i memorandum o uzajamnom razumevanju, koji predviđa zajedničke investicije u razvoj sektora zdravstvene zaštite, izgradnju trgovinskih centara, ali i infrastrukturne projekte

– Ipak, dve zemlje imaju različita gledišta na pitanje Sirije, ali i otcepljenje poluostrva Krima od Ukrajine i njegovo pripajanje Rusiji jer Turska to naziva aneksijom (PRAVDA)