петак, 3 маја, 2024
vesti online

SAD počele bombardovanje u Siriji: Avijacijom brane pobunjenike od islamista

Stariji službenik adminsitarcije je izjavio da su SAD gađale pripadnike Al Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, kao odgovor na napad na pobunjenike, koje su obučavali Amerikanci



Sjedinjene Američke Države (SAD) su najavile da će koristiti vazdušne snage da u Siriji odbrane savezničke pobunjeničke grupe, signalizirajući dublje uključenje u brutalni građanski rat, koji u toj zemlji traje četiri godine. Pentagon je potvrdio da je je bombardovanje u petak, kao podsršku snagama Nove Sirije, izvršila koalicija, na čelu sa SAD.

„Preduzećeno akciju da branimo Novu Siriju, jer smo zato obučeni i opremljeni“, kazao je portparol Pentagona komandant Bil Urban. Ranije, stariji sluzbenik adminsitarcije je izjavio da su SAD gađale pripadnike Al Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, kao odgovor na napad na pobunjenike, koje su obučavali Amerikanci. Adminsitracijapredsednika Baraka Obame je u ponedeljak saopštila da se pripremaju „dodatni koraci“ za odbranu snaga u Siriji, koje je Amerika opremila i upozorili režim Bašara al Asada „da se ne meša.“ Predsednik je to odobrio nedavno, na preporuku njegovih visokih vojnih savetnika, prenosi AFP.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da Asadov režim nije do sada ometao snage, koje podržavaju SAD, ali je ipak istakao mogućnost bombardovanja protiv njega, u slučaju potrebe. SAD su obučile i opremile brojne borce, za koje tvrdi da su „umereni“, kako bi se borili protiv džihadista Islamske države. Ipak SAD očekuju da te snage tek treba da igraju glavnu ulogu u ratu u zemlji, u kojoj je već došlo do nekoliko velikih preokreta. (Newsweek.rs)