уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Protest Kine i Južne Koreje zbog Trampovih ekonomskih mera

Kina i Južna Koreja protestovale su zbog odluke Donalda Trampa da uvede dodatne tarife na veš mašine i solarne panele, što Aziju dodatno brine i može da nagovesti da su SAD tek počele sa protekcionističkim merama. Vašington će uvesti dodatne tarife do 50% na velike veš mašine u naredne tri godine, a i do 30% veće tarife na solarne panele u naredne četiri godine.

Južnokorejski minsitar trgovine Kim Hjun-čong nazvao je tarife “preteranim” I rekao da krše pravila Svetske trgovinske organizacije. Kim I Južna Koreja planiraju da pred STO pokrenu peticiju protiv SAD.

Nove tarife posebno pogađaju južnokojreske firme Samsung i LG, koje drže četvrtinu tržišta veš mašina u SAD, na kojem dominiraju američke kompanije Whirlpool General Electric.

Samsung je saopštio da su tarife “porez koji plaća svaki potrošač koji hoće da kupi veš mašinu”. Kina, najveći trgovinski partner SAD I najveći svetski proizvođač solarnih panela rekla je da su tarife “preterivanje” koje može da ošteti globalnu trgovinu.

Ministarstvo trgovine u Pekingu je reklo da će sarađivati sa drugim članicama Svetske trgovinske organizacije kako bi “odbranilo svoje legitimne interese”. Tramp je često kritikovao Kinu za nefer trgovinu koja je štetila SAD. Mere su uvedene pošto je Međunarodna komisija za trgovinu SAD otkrila da uvozni proizvodi “ozbiljno štete domaćim proizvođačima”. (glasamerike)