SRBIJA je 2001. godine rasprodala svoje zlato! U nasledstvo nam je od bivše SFRJ ostalo gotovo 17 tona zlata, a u Trezoru NBJ smo imali još pet tona. Sve poluge je nova demokratka vlast “utopila”. Sudbina novca od tog zlata ni dan-danas nije poznata, a NBS tvrdi da nadležne službe rade na razotkrivanju puteva ovog novca.

U periodu od 2000. do 2012. u Srbiju je ušlo 30,4 milijarde evra iz inostranstva, a od toga su devizne rezerve uvećane za 9,8 milijardi evra. Treba dodati i aranžmane sa Međunarodni monetarnim fondom. Zbog toga se postavlja pitanje zašto je rasprodato zlato ako je zemlja imala toliki priliv deviza.

– U sukcesiji je od 46,1 tone zlata SFRJ, SRJ pripalo oko 16,8 tona, koje je prodato u periodu 2001-2002. – kažu, za “Novosti”, U Narodnoj banci Srbije. – Do momenta deblokade finansijskih sredstava SFRJ na računu kod Banke za međunarodno poravnanje (BIS) u Bazelu su se nalazile zlatne poluge bivše države, kojom je pre blokade upravljala Narodna banka Jugoslavije. Ona je, nezavisno od zlata koje se vodilo na računu u Švajcarskoj, u drugoj polovini 2001. iz naše zemlje, takođe, iznela oko pet tona zlata radi njegove dorade, koje je nakon toga prodala na međunarodnom tržištu. Detalje ovih transakcija NBS ne može u ovom trenutku da saopštava.

Iako je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, nedavno rekla da se ne zna gde je nestalo 46,1 tona zlatnih poluga SFRJ, poznato je jedno – podeljene su i prodate. Danas je u Bazelu samo jedna tona. Velika je enigma, međutim, šta je učinjeno sa novcem od zlata. Među bivšim republikama razdeljeno je, sukcesijom, 2001. i 8,5 tona monetarnog plemenitog metala koje se u trenutku raspada nalazilo u Beogradu. Srbiji i Crnoj Gori pripalo je oko 40 odsto. (Novosti)