четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

EPS polovne pumpe platio skuplje od novih?

Elektroprivreda Srbije kupila je dve polovne pumpe od „Južne Bačke“, koje su 2014. godine nabavljene za potrebe EPS-a kako bi se ispumpala voda iz rudarskog kopa Tamnava, objavio je BIRN.

2

Piše: N. D.

Beograd utorak, 23. avgust 19:11

 EPS polovne pumpe platio skuplje od novih?

Dve nove pumpe navedenog modela koštaju oko 330.000 evra, dok je EPS za dve polovne dao oko 600.000.

EPS je u oktobru 2015. godine raspisao tender za nabavku dve polovne pumpe, pri čemu je naveo tačnu marku i tip pumpi koje želi da nabavi. Baš tu marku i taj tip kompanija „Južna Bačka“ kupila je u oktobru 2014. godine, a za potrebe EPS-a prilikom isušivanja potopljenog kopa Tamnava.

Kako navodi ova medijska organizacija, prema podacima austrijske kompanije „Andritz“ (Andric), kompanija ENTJUBA („Entergotehnika Južna Bačka“) je u oktobru 2014. godine kupila dve pumpe tipa FP 40-700 DD, a niko više u Srbiji od njih nije kupovao ove pumpe. Identičan model se navodi i u tenderu EPS-a iz oktobra 2015. godine pod nazivom „Nabavka dve polovne dvouzlazne pumpe tipa FP 40-700 DD sa postoljem, pratećom opremom i potisnim cevovodom“.

BIRN u austrijskoj kompaniji saznaje da nova pumpa navedenog modela košta 165.000 evra, što znači da za dve pumpe treba izdvojiti 330.000 evra. EPS je sa „Južnom Bačkom“ sklopio ugovor o kupovini dve polovne pumpe sa pratećom opremom za 71 milion dinara, što je približno 600.000 evra. U prateću opremu ulaze cevovod, postolje za pumpu i čamac za četiri osobe.

Direktor EPS-a, Milorad Grčić je, odgovarajući na pitanje „zašto baš sada EPS kupuje ove pumpe i da li je kompanija ikada kupovala pumpe slične snage i sličnog tipa“, odgovorio: „Pumpe su kupljene imajući u vidu klimatske promene i velike padavine“.

Posao isušivanja kopa Tamnava, vredan 15 miliona evra, septembra 2014. godine dobili su konzorcijum koji čine kompanije iz Novog Sada „Energotehnika Južna Bačka“ i rumunska kompanija „Neš“. BIRN je tada objavio da ove dve firme ne ispunjavaju tenderske uslove s obzirom da nisu imale referencu i iskustva u poslovima ispumpavanja velikih voda.

Ovaj konzorcijum je posle ulaska u posao angažovao treću kompaniju, koja nije bila navedena kao podizvođač, holandski „Van Hek“, kompaniju koja je specijalizovana za ispumpavanje voda i koja raspolaže opremom, a pre svega, pumpama. Najveći deo vode iz potopljenog rudnika izbacilo je 20 holandskih pumpi. Ipak, „Južna Bačka“ je od „Andrica“ kupila dve pumpe, jer kako je 2014. rekao vlasnika Dragoljub Zbiljić, holandske pumpe nisu mogle da dopru do većih dubina.

Skoro dve godine kasnije, na pitanje zašto su kupljene polovne pumpe, kada nove koštaju isto, ili čak manje od onoga što je plaćeno „Južnoj Bačkoj“, u EPS-u odgovoraju da je to netačna informacija, i dodaju: „S obzirom da je njihova primena opravdana u slučaju značajnih poplava, ekonomski nije opravdana kupovina novih pumpi za ove namene“.

Dragoljub Zbiljić, vlasnik „Južne Bačke“ odbio je da odgovori na pitanja BIRN-a koja se odnose na prodaju pumpi EPS-u.

– (Danas)