субота, 18 маја, 2024
vesti online

RASIPANJE Fond PIO naručio 860 boca žestine

Penzijski fond je raspisao javnu nabavku velike količine alkohola na ime reprezentacije 1. decembra, a 15 dana kasnije ta nabavka je opozvana.

(+) Kliknite za uvećanje

Direktorka PIO fonda Dragana Kalinović raspisala je i nabavku 3,35 tona mleka, 2,6 tona „koka-kole“, 7,5 tona mineralne vode i 3,4 tone đusa i paradajz-soka. I oko 800 kilograma kafe. A onda su se, 16. decembra, setili da su na snazi rigorozne mere štednje u Srbiji. Možda ih je pekla savest s obzirom na to da su penzionerima već uputili umanjene novembarske čekove.
Pored 15.500 litara sokova i vode, Fond je poručio i 800 kilograma kafe. Naravno, za kafe-kuhinju te institucije koja za penzije ne može da obezbedi ni polovinu potrebnog novca.
 

 

Za svakog od ukupno 3.242 zaposlena, direktorka Fonda Dragana Kalinović planirala je da obezbedi u proseku po pet čašica rakije i isto toliko litara negaziranih pića. Sve to se dešava mesec dana pošto su penzioneri u Srbiji dobili ček sa umanjenim primanjima. Za direktorku 1. decembra ništa nije značila ni činjenica da Fond svojim sredstvima ne uspeva da pokrije isplatu penzija, već se 220 milijardi dinara dotira iz budžeta. Lampica je zasvetlela tek 16. decembra, kada je javna nabavka obustavljena.
Na pitanje „Blica“ šta će PIO fondu alkohol i u koje svrhe se on nabavlja, iz te institucije je stiglo samo obaveštenje da je sve stopirano.
„Na Portalu javnih nabavki mogli ste da vidite da je odlukom direktorke Fonda nabavka obustavljena u skladu sa merama štednje. Stručna služba je pokrenula proceduru javne nabavke u skladu sa planom za celu 2015. godinu i za svih 170 organizacionih delova Fonda, ali je direktorka u početnoj fazi obustavila postupak o čemu je javnost obaveštena. Dakle, nabavka neće biti sprovedena“, piše u odgovoru PIO fonda. Na Portalu javnih nabavki piše da je prvi datum unosa bio 1. decembar, a da je izmena usledila 16. decembra ove godine i to bez prethodnog obaveštenja.
Zanimljivo je da se PIO fond upustio u tu nabavku uprkos tome što je prethodno priznao da će naredne godine na raspolaganju imati značajno manje novca.