уторак, 21 маја, 2024
vesti online

Putin preti nuklearnim ratom

Rusija je navodno zapretila da će upotrebiti nuklearnu silu kako bi odbranila Krim, kao i da ima spreman odgovor ukoliko NATO postavi još trupa u tri baltičke zemlje.

Rusi imaju „spektar odgovora“ na pokušaj vraćanja Krima Ukrajini

Američki magazin „Tajm“ je juče, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da je ruski vojni general na sastanku sa američkim zvaničnicima Stejt departmenta izjavio da Rusija ima spreman „čitav spektar odgovora – od nuklearnih do nevojnih“ u slučaju da NATO nagomila svoje snage u Litvaniji, Letoniji i Estoniji.
Na pomenutom sastanku, koji se prošlog meseca održao u Nemačkoj, Rusi su navodno rekli i kako bi pokušaj da se Krim vrati u sastav Ukrajine bio shvaćen kao napad i potencijalno bi doveo do upotrebe „nuklearne sile“.

 

Rusi poriču
Portparol Kremlja Dimitrij Peskov juče je pak demantovao navode američkog časopisa izjavivši da „zapadne medije ne bi trebalo shvatati ozbiljno“. „To je primer kontinuirane histerije u demonizovanju Rusije“, izjavio je on i dodao da ne postoji nuklearna pretnja iz Rusije.

– Ukoliko bi NATO poslao oružje u Ukrajinu, to bi se protumačilo kao približavanje ruskoj granici i ruski narod zatražio bi snažnu reakciju – rekao je izvor, koji je, kako piše „Tajm“, prisustvovao sastanku u Nemačkoj i preneo reči ruskih generala.
Kako je dalje ispričao, Rusi su naglasili da isti uslovi koji postoje u Ukrajini, i koji su isprovocirali Ruse da preduzmu vojne mere, postoje i u tri baltičke zemlje u kojima, isto kao i u Ukrajini, živi značajan broj ljudi koji sebe smatraju etničkim Rusima.
U beleškama američkog magazina takođe je navedeno da bi „Moskva radije izbegla slanje trupa i teškog naoružanja i okrenula se diplomatskim i blažim metodama“.
– Rusi žele da baltičko stanovništvo polako okrenu protiv NATO pakta – navodi se u dokumentu i dodaje da bi bile korišćene i „tajne akcije sa ciljem destabilizacije političke situacije u tim zemljama, a koje bi se teško povezale sa Rusima“. Ipak, Rusi su navodno upozorili Severnoatlantsku alijansu da bi bilo kakva reakcija bila protumačena kao agresija na rusku manjinu što bi stvorilo „situaciju opasniju od one u Ukrajini“, naročito po SAD i njene saveznike.(Blic)