четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Pregovori u krizi, rok prekoračen

Razgovori Irana sa međunarodnom pregovaračkom šestorkom (pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke) o iranskom nuklearnom programu biće nastavljeni danas, nakon što su šefovi diplomatije Irana i Rusije sinoć saopštili da je postignut napredak a SAD da još nisu dogovorena sva pitanja, izveštavaju agencije.

AFP navodi da razgovori ulaze u sedmi dan i da su se sastali ministri iz Velike Britanije, Nemačke i SAD, i politički direktori Francuske, Kine i Rusije, a da se očekuje da će se Iran razgovorima pridružiti kasnije tokom dana.

Ruske agencije, pozivajući se na izvore, izvestile su da su eksperti “šestorke” počeli rad na nacrtu političke izjave.

TASS je naveo da su se sastali politički direktori Irana i “šestorke” kako bi radili na izradi političke izjave, a da će se učesnicima tog sastanka kasnije pridružiti ministri spoljnih poslova posredničkih zemalja koji su u Lozani.

U hotelu “Bo-rivaž Palas” (Beau-rivage Palace) su američki državni sekretar Džon Keri, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, i šefovi diplomatije Irana Džavad Zarif i Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

RIA Novosti izvestila je da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov napustio Lozanu i da je umesto njega na čelu ruske delegacije zamenik ministra Sergej Rjabkov.

Ranije utvrđeni rok za dostizanje okvirnog sporazuma istekao je u ponoć, a Rojters navodi da nisu dogovoreni ključni detalji, kao što je ukidanje sankcija UN Iranu.

Ranije je Zarif izrazio nadu da će tokom dana biti dovršene konture okvirnog sporazuma.

“Nadam se da ćemo uspeti da okončamo rad u sredu”, rekao je Zarif a prenosi Frans pres.

Lavrov, koji se u utorak uveče jedini obratio novinarima posle dvodnevnog ministarskog maratona, rekao je da je “u svim ključnim aspektima konačnog rešenja ovog pitanja dostignut principijelan dogovor na nivou ministara”.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je AFP-u da “još nisu dogovorena sva pitanja”.

Američki državni sekretar Džon Keri informisao je predsednika SAD Baraka Obamu i njegov tim za nacionalnu bezbednost o jučerašnjem toku pregovora, navodi agencija.

Stejt department je saopštio u Vašingtonu da “i dalje postoji nekoliko teških pitanja”, a portparol Bele kuće Džoš Ernest da je potrebno nastaviti razgovore “ukoliko se napreduje”.

Rojters navodi da je šef francuske diplomatije Loran Fabijus napustio razgovore i da će se “vratiti iz Francuske kada to bude “korisno”, a da nije sasvim jasno da li je taj odlazak znak da postoje veći problemi u pregovorima.

Kina je, kako prenosi AFP, pozvala strane na kompromis.

“I dok svaka strana ima sopstvenu poziciju, u ovoj finalnoj fazi sve strane moraju biti spremne da se nađu na pola puta, kako bi se dostigao sporazum”, navedeno je u saopštenju kineskog ministra inostranih poslova Vanga Jia, koji je izneo kineski predlog u četiri tačke i naveo da je postignut “značajan napredak”.

U njima je sadržana neophodnost primene uzajamno korisnog etapog pristupa u rešavanju problema, uvažavanje interesa svih strana, ključne uloge Saveta bezbednosti UN I političke podrške toka pregovora.

U predlogu se, takođe, ističe važnost zbližavanja pozicija.

“Ako pregovori zapadnu u ćorsokak, svi prethodni napori biće uzaludni”, navela je kineska delegacija.

AFP prenela je izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda da je tokom pregovora u Lozani ostvaren “širok okvir razumevanja”, ali da ostaje da se uradi “prilično mnogo posla” i neka “ključna pitanja”.

“Neka od njih su dosta detaljna i tehnička, tako da ostaje dosta da se radi”, rekao je Hamond.

Asošijeted pres je naveo da prema pregovaračima, između ostalog, ostaju teškoće u nekoliko tema – obogaćivanju uranijuma, mestu za skladištenje obogaćenog uranijuma, ograničenja iranskih nuklearnih istraživanja i rokovi i obim sankcija.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013. godine, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod izgovorom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji. (isra-news)