субота, 4 маја, 2024
vesti online

Ево шта је Влада Македоније саопштила о дипломатској кризи са Србијом!

Србија је из амбасаде у Скопљу протеклог викенда повукла особље на консултације, а председник државе Александар Вучић рекао је да је то учињено јер су надлежни органи пружили доказе о веома офанзивном обавештајном деловању против органа и институција Србије.

Македонија (Фото: Риа)

Влада Македоније вечерас је саопштила да је посвећена изградњи добросуседских односа са Србијом и поздравила најаве Београда за заштиту пријатељских односа и враћање стања у уобичајене оквире.

„У вези са конкретним случајем, не доносећи убрзане закључке, поздрављамо најаве официјелног Београда за заштиту пријатељских односа и за враћање стања у уобичајене оквире“, наводи се у саопштењу македонске владе у вези билатералних односа са Србијом.

Нова македонска влада је у вечерашњем саопштењу истакла да је чврсто посвећена и предузима интензивне кораке у правцу решавања проблема, уместо њиховог прављења, унапређујући добросуседство, сарадњу и партнерство са Србијом, као и са другим земљама у окружењу.

„Убеђени смо да је то јединствен начин да регион закорачи напред“, истиче се у саопштењу Владе Македоније.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да развија пријатељске односе Београда и Скопља, оцењујући да ће „за седам до десет дана све бити уобичајено“.

„Наше је само да наши људи буду припремљени и спремни и да се заштити пријатељство Срба и Македонаца, али и да знамо како је деловати у другачијем и новом окружењу које нама није било познато до пре неколико месеци“, рекао је Вучић.

„Ти односи ће морати да буду засновани на узајмном поштовању. Да ли ће Албанци да уврсте Косово на дневни ред скупштине УНЕСЦО… Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да при том не нарушимо интересе других земаља“, рекао је председник.

Указао је да ту, међутим, има мешања неких других сила:

„Има мешања неких других сила. Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора …“, рекао је председник.

Упитан да ли мисли на Русију, одговорио је: „Нисам помислио на Русију“.

На питање Прве телевизије како ће Македонија гласати приликом будућег изјашњавања о пријему Косова у Унеско, Зоран Заев је раније данас кратко одговорио:

„Неутрално“.

Заев је тада такође изјавио да жели да гледа у будућност и да је спреман да повуче своје „претеране“ изјаве, које је дао на рачун власти у Србији.

Македонска влада је још 2008. донела одлуку да та бивша југословенска република подржи самосталност Косова, чиме је потврдила ранију одлуку македонског парламента.

Раније данас, македонска агенција „Макфакс“ јавила је да је Влада Македоније припремила предлог за подршку учлањењу Косова у УНЕСКО и оценила да је то један од разлога што је Министарство иностраних послова Србије повукло особље амбасаде из Скопља на хитне консултације у Београд.

Македонска агенција, позивајући се на неименоване изворе, наводи да је званични Београд имао информације да ће Македонија бити предлагач за гласање за улазак Косова у УНЕСКО, односно да ће то предложити као тачку дневног реда.

Појачано обезбеђење око српске амбасаде у Скопљу. (Pravda)