ZBOG toga što je na području Požarevca, te naselja Ljubičevo i Zabela, proglašena vanredna situacija, usled zabrane korišćenja vode za piće – uvedene još 13. oktobra, kada je koncentracija nitrata premašila zakonsku granicu od 50 miligrama po litru – da bi se njihov nivo što pre smanjio, sprovešće se plan instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

– Bazeni izvorišta „Ključ“ nalivaće se vodom koja će se dopremati iz dva veštačka jezera na Beogradskom putu, kroz cevovod dužine 4,6 kilometara. Za to će se koristiti i voda iz dva dodatna bunara, koji će biti iskopani na izvorištu – precizira gradonačelnik Miomir Ilić.

Inače, od kad je Republička sanitarna inspekcija zabranila korišćenje vode iz Gradskog vodovoda za piće i kuvanje, Požarevljani se snabdevaju iz devet cisterni koje se postavljaju na određenim lokacijama, pa premeštaju na po dva sata. Zabrana je uvedena jer je povećano prisustvo nitrata u vodi sa izvorišta „Ključ“, ali i usled smanjenja nivoa Velike Morave zbog suša, te rada mnogobrojnih šljunkara. Problem je, saznajemo, i prodiranje zagađenja iz okolnih septičkih jama…

– Dok traju mere zaštite ugroženog izvorišta, u njegovoj blizini je do daljeg zabranjena eksploatacija šljunka i peska – kaže Saša Valjarević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

S obzirom na to da se voda iz gradske mreže može koristiti samo kao tehnička – za održavanje lične i opšte higijene – grupa građana je minule sedmice pokrenula potpisivanje peticije kojom se traži njeno pojeftinjenje za 50 odsto.

– Ovaj zahtev će biti razmatran na sednici Nadzornog odbora. Zato što voda koja se koristi za piće i kuvanje u ukupnoj potrošnji prosečnog domaćinstva učestvuje sa 15 odsto, i eventualno smanjenje računa moći će da bude u tolikom procentu – objašnjava Valjarević i naglašava da trajno rešenje problema vodosnabdevanja Požarevca predstavlja samo izgradnja fabrike vode, čiji se idejni projekat trenutno nalazi na reviziji u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

CISTERNE

Požarevljani se vodom za piće snabdevaju iz devet cisterni koje se pune na izvorištu „Lovac“ u Kostolcu. Po analizama Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca, tamošnja voda je potpuno ispravna, a nivo nitrata u njoj iznosi 25 miligrama – dvostruko niže od zakonske granice.

TROŠKOVI U MAGLI

Još nije poznato koliko će koštati sprovođenje hitnih mera tokom trajanja vanredne situacije, ali je izvesno da će gradnja dva dodatna bunara na izvorištu koštati 13 miliona dinara, a da će cevovod od 4,6 kilometara obezbediti EPS (Novosti)