петак, 3 маја, 2024
vesti online

POSLANICI POKRADU 30 MILIONA NA GORIVO: Nije im dosta plata od 1.000 evra

Godišnje se iz skupštinske kase prelije oko 30 miliona dinara za gorivo bez fiskalnih računa u džepove narodnih poslanika

Nezvanični izvor iz parlamenta kaže da pojedini poslanici koriste ovu rupu u pravilniku o isplati naknada za različite malverzacije i dodatnu zaradu.

– Nije im dosta zvanična plata od 1.000 evra, pa su našli način da maltene udvostruče plate. Oni to koriste tako što većina njih koji žive u istom gradu ili nekog mesta usput na relaciji do Beograda i potrpaju se u isti auto, a svi dobiju novac kao da je svako došao svojim svojim vozilom i platio benzin. Neverovatno je to što im niko ne traži račun za kupljeno gorivo – objašnjava izvor za medije i dodaje da ima i onih koji su našli bolju računicu:

– Na osnovu prijavljenog mesta boravka uzimaju novac za gorivo, a zapravo žive u Beogradu – navodi izvor lista „Alo“.

Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić kaže za njih da je takav pravilnik.

– Postoje jasna pravila i naknade za korišćenje sopstvenog vozila računaju se s obzirom na kilometre udaljenosti. Nije mi poznato da poslanici koriste to pravo za malverzacije – navodi on.

U Skupštinii Srbije navode da poslanici koji dolaze svojim vozilom potpisuju izjavu kojom potvrđuju da su za dolazak koristili svoj automobil.

Uz tu izjavu, oni navode podatke o registarskom broju vozila, relaciji, broju pređenih kilometara i datumu održavanja sednice. Na osnovu toga, Skupština popunjava nalog za isplatu pripadajućih naknada na ime narodnog poslanika.

(alo.rs)