Sjedinjene Američke Države obećale su da će Ukrajinu snabdeti novim oružjem, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

„Dok sam bio u Njujorku tri puta sam se sastao sa američkim predsednikom Barakom Obamom — pre i posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i posle razgovora sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom — kada mi je rekao da je potpisao dokument o snabdevanju Ukrajine novim oružjem“, rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinske TV stanice.

„To oružje nam je neophodno kao vazduh“, kazao je Porošenko.

Porošenko je naveo da se Ukrajina nada da će joj 15. oktobra biti odobren status nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Imamo ozbiljnu osnovu za optimizam“, rekao je on, dodajući da je po tom pitanju Ukrajina aktivno angažovana.

Porošenko nije isključio mogućnost prisustvovanja sednici Generalne skupštine UN 15. oktobra, kada će biti birane nestalne članice Saveta bezbednosti.

„Verovatno ću biti na toj sednici“, kazao je ukrajinski predsednik.

Porošenko je izrazio uverenje da će međunarodna zajednica pomoći oživljavanju privrede Donbasa.

POROŠENKO: PUTIN OBEĆAO DA ĆE TRAŽITI OTKAZIVANjE IZBORA

Porošenko je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao da će od ustanika na istoku zemlje zatražiti da otkažu izbore u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska, zakazane uprkos protivljenju Kijeva.

„Putin je obećao da će učiniti sve i obavestiti nas do utorka da li će odluka da izbori budu otkazani biti sprovedena u delo“, rekao je Porošenko.

Pre nekoliko dana, Porošenko je zapretio Rusiji proširenjem sankcija ako Moskva bude priznala lokalne izbore u samoproglašenim DNR i LNR. (Novosti)