петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Narod stoji iza protesta, ne Rusija i SPC

Podgorica – U Crnoj Gori već gotovo nedelju dana traje protest naroda, a ne protest jedne grupacije ili opozicije. Zahtjevi su prihvatljivi svima onima koji žele živjeti u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori, oslobođenoj od, kako to kaže Tužilaštvo „organizovane kriminalne grupe“. Socijalistička narodna partija Crne Gore uradiće sve da protesti uspiju, odnosno da dođe do pada aktuelne vlade Crne Gore, formiranja prelazne vlade i organizovanja prvih slobodnih i demokratskih izbora.

Vlada Mila Đukanovića je pokazala da nema ni politički, ni stručni legitimitet da upravlja zemljom, a potvrda toga su nagomilani socioekonomski problemi, koje vlast, iz neznanja, nemara ili svjesno, ne rješava. Poreski dug je u konstantnom rastu, likvidnost na klimavim nogama, budžetske rupe sve veće, a mafijaški obračuni redovna pojava, kaže u razgovoru za Danas Srđan Milić, predsednik Socijalističke narodne partije , najveće opozicione stranke u Crnoj Gori, odgovarajući na naše pitanje može li razjedinjena crnogorska opozicija da izdejstvuje smenu Mila Đukanovića i njegovog DPS.

* Aktuelna crnogorska vlast, pre četvrt veka, zahvaljujući upravo jednim velikim i nenasilnim narodnim protestima napravila je politički preokret u odnosu na komunističku vlast. Može li to da učini i sadašnja opozicija?

– Jedina sličnost je u tome što će se vlast promijeniti. Ondašnja vlast je bila poštenija, pravednija i humanija. Sada imamo posla sa pojedincima koji mnogo šta brane što su stekli na nezakonit način tokom svoje vladavine. Zbog toga se i ne libe da stvaraju atmosferu da su oni koji su protiv njih narodni neprijatelji – ljudi koji žele srušiti Crnu Goru. Te podle i primitivne teze u potpunosti odbacujem kao netačne. Dolazi trenutak kada će se suočiti sa spoznajom pravde u punom njenom obliku. I, to je ono što se mora, konačno, dogoditi u Crnoj Gori. (Danas)