субота, 4 маја, 2024
vesti online

Ponovo mržnja prema Jevrejima

Nakon napada na sinagogu u Kopenhagenu, napada na košer prodavnicu u Parizu ili jevrejska groblja… Mi moramo odlučno da ustanemo protiv antisemitizma, smatra glavni urednik DW Aleksander Kudašef.

Jüdische Gräber in Ostfrankreich geschändet

Islamistički teror drži Evropu pod kontrolom – straha. Ove godine najpre Francuska, a onda Danska. I svi se pitaju gde će teroristi izvesti naredni napad. U to da će ponovo napasti, više niko ne sumnja. Ipak, strah od opasnosti i terora nije uništio politički razum niti ga je potisnuo. Evropa pokazuje odlučnost da neće pasti na koljena i da neće odustati od sopstvenih vrednosti. Evropa želi da se čvrsto drži ideala i opstanka otvorenog, liberalnog društva koje odlučno brani pravo na slobodu mišljenja – protiv samozvanih proroka jednog u sebe zatvorenog sistema božije države.

Teror je usmeren protiv svih nas, ali je ipak na poseban način usmeren protiv Jevreja u Evropi. On je svesno u januaru bio usmeren protiv Jevreja u pariskoj prodavnici, u kojoj se prodaju košer životne namirnice, on je u Kopenhagenu bio usmeren na Jevreje u sinagogi. On je na sramotan način usmeren protiv jevrejskih grobalja, koja u čitavoj Evropi, a naročito i to godinama u Francuskoj, stalno bivaju oskrnavljena. To se dogodilo i ovog vikenda. Upravo zato što brojni ljudi, sležući ramenima, prelaze preko tih vesti, važno je naglasiti: ovde se oskrnavljava mir umrlih, ovde se vređaju osećanja porodica, rodbine, prijatelja. Ovdje se oskrnavljuju uspomene, a to je odvratno. Bez obzira na to da li su počinioci desničari ili islamisti.

Vreme je da se Evropa priseti toga da nema samo jevrejsko nasleđe, već i jevrejsku sadašnjost. U jevrejsku prošlost spada, inače, osim velikih ličnosti evropskog duhovnog života poput Alberta Ajnštajna ili Mozesa Mendelsona, i ubilački antisemitizam koji je Stari kontinent obeležavao hiljadama godina. U Engleskoj, kao i u Francuskoj u vrijeme Krstaških ratova, u Španiji, gde se 1492. godine dogodilo prvo proterivanje Jevreja, do holokausta nad evropskim Jevrejima za šta su odgovorni Nemci.   (dw-de)