петак, 14 јуна, 2024
vesti online

POMOĆ SAD: Uloženo 130.000 evra u vrtić i muzičku školu u Bujanovcu

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i ministar odbrane Bratislav Gašić obišli rekonstruisane objekte, koji su obnovljeni sredstvima Nacionalne garde Ohaja

Majkl Kirbi, Bratislav Gašić, Bujanovac, foto Fonet
Presekao vrpcu… Majkl Kirbi na otvaranju vrtića

BUJANOVAC – Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi obišli su rekonstruisani vrtić „Naša radost“ i muzičku školu u Bujanovcu, gde je radove sa 130.000 dolara finansirala Nacionalna garda Ohaja.

Gašić i Kirbi su tom prilikom izrazili zadovoljstvo novom saradnjom Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, najavljujući pritom još zajedničkih projekata. Ministar je rekao da su projekti takve vrste, koji će se realizovati s Nacionalnom gardom Ohaja, počeli da se planiraju 2014. godine i da je rekonstrukcija pomenuta dva objekta prva u nizu.

Ozbiljne pripreme

– Humanitarna asistencija samo je jedan oblik bilateralne vojne saradnje koju Vojska Srbije ima s Nacionalnom gardom Ohaja – rekao je Gašić, koji se zahvalio Kirbiju na velikoj podršci.

Saradnja na rekonstrukciji ta dva objekta, kako je rekao, jeste svojevrsna priprema deklarisanih jedinica VS za učešće u mirovnim misijama zajedno s Nacionalnom gardom Ohaja.

Ambasador Kirbi istakao je da je rad na rekonstrukciji ta dva objekta dokaz timskog rada i zajedničke saradnje, ali i onoga što Srbija i SAD mogu da učine zajedno. Najavljujući da će se još mnogo toga raditi sa VS, Kirbi je precizirao da je Nacionalna garda Ohaja, preko Ambasade SAD u Srbiji, rekonstrukciju vrtića i muzičke škole finansirala sa 130.000 dolara. On je dodao i da američke oružane snage ozbiljno učestvuju u pripremama da sa srpskom vojskom krenu u mirovne operacije, jer Srbija želi da da svoj doprinos svetskom miru.

Zadovoljan... Ambasador SAD razgovarao sa predsednikom opštine BujanovacZadovoljan… Ambasador SAD razgovarao sa predsednikom opštine Bujanovac

Ponosni na projekat

Gašić i Kirbi su pre toga razgovarali s predsednikom opštine Bujanovac Nagibom Arifijem, koji je naglasio da je zadovoljan zbog rekonstrukcije i izrazio uverenje da je to tek početak i da će biti realizovani i drugi projekti. Radove na rekonstrukciji ta dva objekta izvodilo je po 40 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, čiji su predstavnici u izjavi novinarima poručili da su ponosni na to što su učestvovali u takvom projektu i što su međusobno sarađivali, te su izrazili nadu da će to dragoceno iskustvo biti nastavljeno i u okviru drugih projekata.