четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

SKANDALOZNO: Milo Đukanović otima imovinu SPC kao najgori komunista

BEOGRAD – Srpski poslanici šokirani su planom Crne Gore da novim, skandaloznim zakonom o verskim zajednicama oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve stečenu pre 1918. godine, kao i da odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku od Patrijaršije u Beogradu!

Milo Đukanović (Foto: rtcg.me)

Za ovaj zakon, koji je očigledno pripreman u tajnosti i bez ikakvih konsultacija s predstavnicima SPC, mnogi poslanici u Srbiji još nisu ni čuli.

Skandal

– Šokiran sam time što čujem! Zar se u Crnu Goru vratio najgori period komunizma, po čijim je načelima bila otimana crkvena imovina! Ne vidim kako Crna Gora zamišlja svoj put ka Evropskoj uniji ako kroji zakone pod čijim okriljem otima tuđe vlasništvo. Ono što je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve tu treba i da ostane, bez obzira na to kad je građeno – kaže poslanik DS Dušan Milisavljević.

Ni njegova stranačka koleginica Aleksandra Jerkov nije čula za novi zakon u Crnoj Gori, a odredbe koje smo joj pročitali suviše su je šokirale, pa nije htela da ih komentariše dok se i lično ne uveri u to. Isti odgovor dobili smo i od poslanika SNS Aleksandra Jovičića.

Preterali

Podsećanja radi, Crna Gora pripremila je novi zakon o verskim zajednicama, po kojem vlada u Podgorici postavlja najveće crkvene velikodostojnike, deli imovinu i konačno odvaja Mitropoliju crnogorsko-primorsku od Patrijaršije u Beogradu. Nacrt predloga uperen je protiv SPC jer član 52 zakona predviđa da svi hramovi i manastiri izgrađeni pre 1918. godine, a mnogo je takvih koji su srpski, pređu u vlasništvo države.    (Pravda)